Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THE CORE TRIO

«The Core Trio feat. Matthew Shipp»
EVIL RABBIT 23

Den amerikanske pianisten Matthew Shipp, har i mange år vært en ytterst særpreget og original stemme innenfor den amerikanske jazzen. Han har gjort et hopetall av plater i eget navn, pluss at han har en lang CV med samarbeid med blant andre David S. Ware, Mat Maneri, Roscoe Mitchell, Jemeel Moondoc og, ikke minst, saksofonisten Ivo Perelman. Hans solokonserter er alltid fascinerende og originale, og selv om han er trygt forankret innenfor den moderne delen av den amerikanske jazzen, særlig den musikken som har sin opprinnelse i Chicago, så er musikken ofte lyrisk og vakker, samtidig som hans tekniske ferdigheter ved pianoet alltid overrasker. Og for de i Skandinavia som ikke har hørt han før, så anbefaler jeg en tur til Vossa Jazz, weekenden før påske, hvor Shipp spiller solokonsert.

Men på «The Core Trio feat. Matthew Shipp» møter vi han med tenorsaksofonisten Seth Paynter, bassisten Thomas Helton og trommeslageren Joe Hertenstein, i et liveopptak fra Ovations Night Club i Houston, Texas den 22. november 2014.
The Core Trio, er en del av avantgarde-kvartetten Rosta, og etter at kvartetten tok en pause, oppsto The Core Trio i 2004. De gjorde sin første innspilling som trio i 2013, sammen med New York-pianisten Robert Boston, før trommeslageren Richard Cholakian fant ut at han ville gå andre veier, og Joe Hertenstein kom med i stedet. Og etter flere vellykkede konserter på klubber i New York, kom de i kontakt med Shipp, som igjen førte til denne liveinnspillingen

To låter, «set 1» og «set 2», hvor all musikken er skapt der og da.

Det starter med en bassintro, før pianoet kommer inn, og vi er i gang. Musikken er frittgående, slik vi liker å høre den på små klubber en sen kveld. Paynter er en dyktig saksofonist, som har hørt mye på Chicagosaksofonister som for eksempel Fred Anderson. Men han har også lånt et øre eller to til flere av de europeiske saksofonistene, og innimellom kan han minne om en ung Jan Garbarek («Esoteric Circle», «Afric Pepperbird»). Bassist Helton og trommeslager Hertenstein er hele veien på hugget, og følger Shipps frittgående pianospill på en utmerket måte.

Men det er Matthew Shipp som er hovedmannen på disse to lange strekkene. Det er han som legger føringene for hvilken retning musikken mskal gå, noe han gjør med stor myndighet og overbevisning. Litt Cecil Taylor, litt tidlig McCoy Tyner, men hele veien veldig typisk Matthew Shipp.
For den som er ute etter ei plate med frittgående, og ikke minst variert jazzmusikk, så er denne platen et must. Selvsagt skulle man ha hørt disse fire musikerne live, men siden Skandinavia ikke står på kjøreplanen for de fire den nærmeste tiden, så får vi klare oss med Matthew Shipp solo på Vossa Jazz. En konsert som kommer til å bli en stor opplevelse!

Jan Granlie

Seth Paynter (ts), Thomas Helton (b), Joe Hertenstein (dr), Matthew Shipp (p)

Skriv et svar