Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THE REMPIS PERCUSSION QUARTET

«Cash and Carry»
AEROPHONIC 010

The Rempis Percussion Quartet er at frijazz-improband som henter inspirasjon fra en felles interesse i vestafrikanske og latinamerikanske rytmer, kombinert med amerikansk funk og frijazz. Ved hjelp av disse påvirkningene, skaper bandet spontan musikk som likevel opprettholder fokus på ensembleets bevegelse og kompositoriske strukturer. Anført av saksofonisten Dave Rempis (Rempis/Rosaly Duo, Triage, Vandermark Five) ble bandet opprinnelig startet på en husfest i april 2004, og deres konserter inneholder en råenergi basert på nådeløse trommer, ellevillt bass-spill og en hemningsløs saksofonist, godt blandet sammen med vakre ballader. Kvartetten har turnert jevnlig både i USA og Europa, med turné i Nord-Amerika i 2006 og 2007, og i Europa i 2008, 2009, 2010, og 2012 inkludert flere store europeiske festivaler. Bandet har også gitt ut seks plater, «Circular Logic» (Utech Records, 2005) «Rip Tear Crunch» (482 Music, 2006) «Hunter-Gatherers» (482 Music, 2007), «The Disappointment of Parsley» (Not Two, 2009), og «Montreal Parade» (482 Music, 2011). Deres forrige utgivelse var «Phalanx», en dobbeltCD fra konserter hentet fra deres turné i Europa i 2012, og som kom ut i juni 2013, som den første utgivelsen på Rempis eget selskap Aerophonic Records.

«Cash And Carry» fortsetter på mange måter der «Phalanx» slapp. Denne er også tatt på live, på en konsert på The Hungry Brain i Chicago den 31. august i fjor.

Å kalle bandet en perkusjonskvartett, er en sannhet med mange modifikasjoner. Riktignok besår bandet av to trommeslagere (Tim Daisy og Frank Rosaly), men like viktige for helheten er den norske bassisten Ingebrigt Håker Flaten og «far sjøl», Dave Rempis.

Rempis er en råtass på saksofonene, og kan på mange måter sammenlignes med Mats Gustafsson, men jeg føler at Rempis er mye mer behersket i sitt spill enn den gode svensken. Han har klare røtter i Chicagojazzen, og et navn som Fred Anderson ligger og vaker i hjernebarken når jeg hører Rempis.

Bak ligger Håker Flaten og sparker og angriper hele veien gjennom, og bakerst, eller på hver side av de to, finner vi de nærmeste siamesiske tvillingene Daisy og Rosaly. De kommuniserer perfekt gjennom begge de to sporene vi får servert her, og sammen med Rempis og Flaten, er dette ren dynamitt!

Dette er rett og slett blitt en strålende innspilling fra fire av den nyere jazzens mest interessante musikere. Få de til Norden på en lang turné, umiddelbart!

Jan Granlie

Dave Rempis (as, ts, bs), Ingebrigt Håker Flaten (b), Tom Daisy (dr), Frank Rosaly (dr)

 

 

Skriv et svar