Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THELONIOUS MONK

«Mønk»
GEARBOX GB 1541CD

Vi snakker 5. mars 1963. Pianisten Thelonious Monk er i Europa for å gjøre noen radio- og fjernsynskonserter, og med han i følge er hans faste saksofonist Charlie Rouse, bassisten John Ore og trommeslageren Frankie Dunlop.

Europaturneen kommer rett etter at Monk har vært i studio og gjort de to perlene av noen plater, «Criss Cross» og «Monk’s Dream», og Monk er på sitt mest kreaative. De har allerede vært ute på tur noen dager, og har blant annet vært i TV-studio i Stockholm. Men i København nøyer man seg med å gjøre opptak av en opptreden i Odd Fellow Paleæet. Og takk og pris for at dette opptaket nå er tilgjengelig! Programmet ble sent på radio fire dager etter konserten, mens bandet var i Paris.

Det starter med en strålende versjon av Monks egen «Bye-Ya», hvor det er tydelig at hele gjengen er samspilte og at de er klare for radioopptak. Monk spiller aldeles nydelig på denne låta, og det er tydelig at han er helt på topp av karrieren.

Det fortsetter med Monks «Nutty», George Bassmans «I’m Getting Sentimental Over You» i en akkurat passe hengende versjon, slik Monk alltid spilte, Jimmy Greens «Body and Soul» på samme måte, før de runder av med en alldeles herlig versjon av Monks egen «Monk’s Dream», alle i relativt lange versjoner.

Og gjennom hele live-innspillingen er det ytterst positive og engasjerte musikere som er på scenen. Monk spiller strålende piano, slik vi kjenner han, spesielt fra en del studioinnspillinger. At han lyste like godt på konsert, som er blitt tapet er egentlig en sensasjon. For ofte visste man ikke helt hvor man hadde pianisten. Om hvordan dagsformen var, og om han egentlig var inspirert til å «gi jernet» på konsert. Men her gjør han det!
Saksofonisten Charlie Rouse har også en god dag. Han leverer en rekke fine solier og er den som bidrar mest ved siden av Monk på solofronten.

Og bak det hele ruver både bassist Ore og trommeslager Dunlop på en strålende måte.

I tillegg er opptakene fra Danmarks Radio fra konserten helt på studionivå.

Derfor er «Mønk» blitt en innspilling med Thelonious Monk som er obligatorisk, både hos «blodfansen» og alle andre med sans for god jazzmusikk. For dette er absolutt i toppklasse på alle mulige måter. Musikalsk er det strålende, med fire musikere som har funnet tonen og som virkelig gir publikum i Odd Fellow valuta for pengene, samtidig som man kan høre at de har en strålende kveld på scenen.

Kanskje en av de beste liveplatene med Thelonious Monk!

Jan Granlie

Thelonious Monk (p), Charlie Rouse (ts), John Ore (b), Frankie Dunlup (dr)

[amazon_link asins=’B07FSRDLLF’ template=’salt-peanuts-amazon-link-NO’ store=’salt-peanuts-21′ marketplace=’UK’ link_id=’87ed6287-cd96-11e8-b818-f3a5bedbcc01′]

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.