Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THOM HELL & ANDREAS ULVO

«Christmas Songs»
NXN 5001

Andreas Ulvo er, utvilsomt, en av Norges mest lyriske jazzpianister. Han kommer på Eidskog, ikke langt fra svenskegrensa, og har mastergrad i jazz og improvisasjon fra Norges Musikkhøgskole. Han har spilt med band og musikere som Shining, Ingrid Olava, Mathias Eick Quartet, Solveig Slettahjell & Slow Motion Orchestra, Ellen Andrea Wang, Lena Nymark, Karl Seglem, og denne gangen med Thom Hell. Mange kjenner han også fra Eple Trio, Ulvo Ensemble og egne soloprosjekter.

Thom Hell (alias Thomas Helland), kommer fra Kristiansand, og er en singer/songwriter, som siden 2004 har gjort en ni egne prosjekter, pluss at han har samarbeidet med flere av de ledende artistene innenfor pop og rock i Norge. Han har dratt i land tre Spellemannpriser.

«Christmas Songs» er et julekonsertprosjekt med upretensiøse, enkle og spontane fremførelser av kjente og kjære julesanger. Og for den som foretrekker de «vanlige» og kjente versjonene av julesangene, er de kanskje sikrere valg i julehøytiden enn det de to serverer på denne platen. Og åpningen med verdens mest spilte julesang, W#hite Christmas», får en til å føle seg i en kirke rett før julehøytiden ringes inn. Vi får flerstemt sang av Hell, som eneste bestandel, mens i «Carol of the Bells», er en frisk pianolåt jehg ikke kan påstå at jeg har hørt før. Den er laget av Mykola Leontovych og Peter Wilowsky, og vi får flere lag med diverse keyborads fra Ulvo. Ikke en av de låtene man kanskje forbinder med julen eller andre høytider i løpet av året, men en fin keyboardlåt som nesten heller over i noe Keith Emerson kunne ha laget. Så er vi over i den tradisjonelle «Come All Ye Faithful» med Ulvos piano og Hells vokal. Mye romklang, så man nesten skulle tr4o den var innspilt i en kirkle, men innspillingen er gjort i Snekkerbua studio, men romklangen er nok lagt til for å få den rekke kjulestemningen.

Så får vi den tradisjonelle «Comfort Ye», en relatvt original versjon av George Michaels «Last Christmas» med spennende piano- og keyboardkomp. Likeledes synes jeg keyboardspillet i Simeone og Davis’ «Little Drummer Boy» er originalt og spennende, før vi får Wells og Tormés «Walking in the Air» i en relativt streit utgave med vokal og piano. Det samme gjelder Howard Blakes «The Christmas Song», hvor Hell fremstår uten romklang og beviser at han er en dyktig vokalist og Harline og Washingtons «When You Wish Upon a Star» i samme nakne landskap, før de går til bords til alle julelekkeriene med Tom Waits’ «Ruby’s Arm», som jeg egentlig aldri har tenkt på som en julesang. Men her får vi en relativt naken versjon, som ligger et godt stykke unna Tom Waits’ rustne stemme.

Dette er blitt en litt annerledes juleplate, selv om de to ikke går veldig langt vekk fra de tradisjonelle versjonene vi kjenner fra før. Men vi legger godt merke til Hells mange «lag» i vokalen, som på de mange av låtene nesten høres ut som et kor i seg selv. Og Ulvo er en pianist som har det fine melankolske i seg, som hører denne musikken og tiden til.

Jan Granlie

Thom Hell (v), Andreas Ulvo (p, clav, minimoog, casio, poly800, SK-15, rhodes, onde magnetique, prophet 6, minitaur)

Skriv et svar