Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THOMAS AGERGAARD QUARTET

«Testing 1-2-3-4»
APRIL RECORDS APR077LP

For ikke lenge siden kom trioen Lennart Ginman (bass), Thomas Blachman (trommer) og Carsten Dahl (piano) ut med platen «The Velvet Blues» (DALI/NORDSØ RECORDINGS). Dette var en plate som undertegnede kanskje så på som litt unødvendig, og som høgtalerprodusenten DALI utga som en slags referanseplate. Anmeldelsen kan du lese lenger ned i vår rikholdige anmelderseksjon.

Nå treffer vi de tre igjen, denne gangen sammen med saksofonisten Thomas Agergaard i et opptak fra Recreation Center i 1998. Og selv sagt utgitt på LP.

Thomas Agergaard Quartet ble startet tidlig på 90-tallet, og platedebuten kom på samleplaten «Five Young Danish Bands Play Jazz» i 1992, hvor denne kvartetten var representert med to låter. Samme år var de i studio og gjorde opptak av sin første langspiller med kvartetten, som fikk tittelen «Rounds».

«Testing 1-2-3-4» ble innspilt i «enkle kår». Ingenting er «tuklet» med i etterkant, og musikken er slik den ble fremført i studio.

Vi får åtte komposisjoner som man skulle tro befant seg på den litt ukjente delen av «standardjazz-settlisten». Men så vidt jeg forstår, er dette komposisjoner laget av de fire musikerne.

Og de åpner med «For Men In Love», og derfra til de avslutter med «When Pop Is Not Enough», får vi et knippe ballader, pluss noen låter som, hvis vi legger godviljen til, kan sies å gå i mid-tempo.

Dette var på en tid da jazzen både i Danmark og i resten av Europa var i ending. Og de fire musikerne var relativt unge. Agergaard var inspirert av Wayne Shorter og Jan Garbarek, og man kan høre, for eksempel i den fine «Her Arms Came Along», at Carsten Dahl var inspirert av, og har hentet ting fra Jan Johansson. I den relativt korte «No Time Spent – No Time Wasted», får vi fint bass-spill av Ginman, og hele veien gjennom er Blachman langt framme på tuppa for å pushe de andre framover.

Og selv om man kan høre at musikerne er relativt unge, Agergaard er født i 1962, Ginman i 1960, Blachman i 1963 og Dahl er yngstemann med 1967 som fødselsår, og det er ikke like lett å gjenkjenne senere inspirasjoner, særlig hos Dahl, fra andre musikere som tydeligvis har påvirket spillet de senere årene, så er dette blitt et fint tidsdokument på hvor de fire musikerne befant seg akkurat da, og at de fire hadde særlige talenter, viser denne innspillingen med all tydelighet. Så vet vi også hvordan det er gått med de fire i ettertid..

Jan Granlie

Thomas Agergaard (ts), Carsten Dahl (p), Lennart Gunman (b), Thomas Blachman (dr)

Skriv et svar