Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THOMAS BUCKNER / RANDI PONTOPPIDAN

«Voicescapes»
CHANT RECORDS, CR2101RA-CD

De siste årene er det dukket opp flere prosjekter med den danske vokalisten Randi Pontoppidan. Hun har blitt fast medlem i vokalgruppen IKI, og Damkapellet. Hun har gjort soloplate, og hun har gjort både plate og konserter med bassisten Greg Cohen. I løpet av disse årene har hun opparbeidet seg et ry som en original, anerkjent og ettertraktet vokalist, improvisator og komponist. Hun jobber live med loop-maskiner og andre elektroniske «dippe-dutter», og hun bruker stemmen til å utforske musikalske landskap og frembringe nye lyder. Stemmen blir instrumentet. Fra fri improvisasjon og freejazz til samtidsmusikk, har Pontoppidan gjennom årene utviklet ekstremt utvidede sangteknikker.  Hun har de senere årene turnert rundt i verden med Paul Hilliers ensemble «Theatre of Voices» som har fremført verk av Steve Reich, David Lang, Stockhausen, Cage og Berio. Hun har jobbet med trioen Other Gardens, (Linda Edsjö på perkusjon og Jennifer Dill på fløyte) siden 2010. CD med disse kom ut i 2015 og inneholder komposisjoner av Steingrimur Rohloff, Hans Henrik Nordstrøm og Juliana Hudkinson. Hun samarbeider med poeten og lydskaperen Morten Søndergaard som hun i 2011 ble invitert av Egyptian / Danish Dialog Institute for å samarbeide med lokale musikere i Siwa-oasen i Egypt, og de har gjort musikk- og poesikonserter rundt om i Europa. I tillegg har Pontoppidan vært å høre med bassisten Jamaaladeen Tacuma, vokalisten Thomas Buckner, bassisten Joëlle Léandre, Thomas Agergaard, Johanna Sulkunen, Simon Toldam, Jørgen Leth, Christian Rønn, Jakob Davidsen, Louise Hindsgavl, Lotte Anker, Martin Fabricius, Simon Christensen, Stuart Lynch, Makiko Hirabayashi, Soma Allpass, Anders Børup, Dalia Faitelson og Mat Maneri.

I flere tiår har barytonen Thomas Buckner viet seg til fremføring av ny og improvisert musikk, og han har samarbeidet med en rekke nye komponister og utøvere, så som Robert Ashley, Noah Creshevsky, Tom Hamilton, Earl Howard, Matthias Kaul, Leroy Jenkins, Bun Ching Lam, Annea Lockwood, Roscoe Mitchell, Phill Niblock, Wadada Leo Smith, Chinary Ung, Christian Wolff og mange andre. Han har sunget på Lincoln Center, i Carnegie Hall, på Herbst Theatre, i Art Institute of Chicago, på Berlin Spring Festival, Huddersfield Contemporary Music Festival, Prague Spring Festival og Angelica Festivalen i Bologna. Han er med på over 50 plateinnspillinger, inkludert seks soloalbum, den siste, «New Music for Baritone & Chamber Ensemble», som inneholder verk av Annea Lockwood, Tania Leon og Petr Kotik. Buckner kan høres og sees på CDen og  DVDen «Kirili et le Nymphéas (Hommage à Monet)» filmet på Musée de l’Orangerie, Paris, som huser Monets berømte vannliljebilde. I løpet av de siste tretti årene har han kuratert «Interpretations»-serien i New York City, og fortsetter å produsere innspillinger på Mutable Music-etiketten, introdusere nåværende artister og repertoar for et nytt publikum, samt fremføre viktig historisk materiale, som tidligere ikke har vært tilgjengelig i plate-format.

Og nå møter vi de to i samsang, pluss med Pontoppidans live electronic. Innspillingen er gjort i Karmacrew Studio på øya Møn i Danmark den 27. september i 2018, og vi får 10 fritt improviserte strekk, som de har utarbeidet der og da.

Og det er en ytterst spenstig musikalsk reise vi får være med på. De to har i utgangspunktet temmelig lik innfallsvinkel til den frie improvisasjonen, og gjennom de de ti «strekkene», hvor de fire første er en slags suite, kalt «Four Movements» med undertitlene «Greeting», «Balancing», «Sustaining» og «Floating», og hvor vi nesten får en hel livshistorie, hvor jeg særlig godt kan like andredelen, «Balancing». Men alt henger sammen påen utmerket måte, og de to kommuniserer fint hele veien.

Og de to stemmene, Pontoppidans som går fra alt til sopran og Buckners baryton. De er usedvanlig gode lyttere, og når de virkelig «tar av» er det få som overgår disse to i frittgående lyder. Vi får det meste fra stille, nesten sakral vokal til det frieste og ville, gurgling, hyling og pludring, som er med på å gjøre møtet med de to til en helt særegen opplevelse.

Hvis du er ute etter å lytte til noe nytt innenfor den vokale verden, skal du virkelig sette deg ned med denne platen. Og jeg garanerer at det ikke er hver dag du kan fordype deg i en slik vokalkunst.

Utrolig spennende og originalt!

Jan Granlie

Randi Pontoppidan (v, live elec), Thomas Buckner (v)

Skriv et svar