Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TIGERS MIND

«Paradiso Pudding Mix»
TIGERS MIND JVT0015CD

Jeg har lenge tenkt jeg skulle ut på en eller annen jazzklubb i København, for å høre den norske saksofonisten Danielle Dahl, som mer eller mindre har gjort danske av seg. Men foreløpig har ikke tiden strekt til, så for å høre henne, så måtte jeg ty til en plate som kom i posten fra Japan. Sammen med Niklas Adam, som er dansk, men som har bosatt seg i Norge på elektronikk og gitar og Thomas Eiler på trommer, som vi tidligere har hørt med bandet SVIN, serverer de fem strekk på platen «Paradiso Pudding Mix».

Musikken er nok, siden det ikke forefinnes informasjon om det på platecoveret, gjort av de tre musikerne sammen, og det begynner elektronisk med «Magma Holtz». Dette er en relativt monoton sak, som i grunnen glir litt for lett forbi.

På andresporet «Uncertainty Matrix», finner Dahl frem saksofonen, og tyner ut toner som om det gjaldt livet. Det høres ut som saksofonen lider kraftig over et heftig komp. Men det er fascinerende, og vi blir sittende og lytte intenst på hva de tre foretar seg.

Og slik fortsetter det, og jeg tar meg i å tenke at dette er musikk som absolutt ikke trives på plate, men som skal fremføres live! Jeg har en idé om at dette skal høres på en litt rufsete kjellerklubb, eller for eksempel Mayhem i København, Blow Out i Oslo, eller kanskje Cafe Oto eller Vortex i London.

Musikken er jazzpunk slik den ikke er fremført på riktig mange år. Ikke siden jazzpunken hadde sin storhetstid med John Zorns Naked City i førersetet. Innimellom tar de det ned, men det hjelper ikke. Det er hele veien noe dystert, mørkt og opprørsk over musikken, som i tillegg til punkjazz også inneholder en stor del impro, uten at det blir dronete og kjedelig.

Jeg synes de tre har laget en ytterst fascinerende innspilling, som selv om den ikke vil bli spilt altfor ofte i heimen når jeg har besøk av drikkfeldige kompiser, så vil jeg nok finne den fram fra tid til annen, og prøve å forstå hva de tre vil med musikken sin. Og jeg kommer til å møte opp neste gang jeg får muligheten til å høre Danielle Dahl og de andre musikerne på 5e, Mayhem eller andre klubber i København. Fascinerende!

Jan Granlie

Danielle Dahl (s, EWI), Niklas Adam (elec, g), Thomas Eiler (dr)

Skriv et svar