Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TMR

«Tuscany Music Revolution»
AUT RECORDS, AUT081

I den senere tid er det kommet flere spennende, større ensembler, som i størrelse nesten kan regnes som storband, men som musikalsk beveger seg innenfor den mer fritt improviserte musikken på en løs og spennende måte.

Nå har også Tuscany Music Recolution (TMR) kommet med plateinnspilling. Og her møter vi en gjeng, italienske musikere, som ser mye mer nordover i jazzen, og mot det nyere, klassiske landskapet i sin musikk, enn vestover mot USA og de tradisjonelle storbandene.

TMR har et manifest hvor de sier at de er et kollektiv med noen av de beste improvisatørene fra hele Europa, og at de er et kreativt kollektiv dedikert til å utforske nye måter å lage musikk på gjennom fri improvisasjon. «We stand against walls both in art and in life», et manifest som vel egentlig kan brukes av de fleste, større ensembler som sysler med fritt improvisert musikk. Kollektivet ble startet i Toscana i 2019, og består i dag av 13 musikere, og all musikken er, mer eller mindre, fritt improvisert, i nåtid, og uten altfor mange forberedelser.

Jeg føler at det er fiolinisten Virginia Sutera og klarinettisten Michele Mazzini som er de som først og fremst leder an i de åtte «strekkene» på innspillingene, som har fått titlene «I» til «VIII».

Og fra start til mål er dette fritt improvisert musikk hvor kommunikasjonen og idéutvekslingen er tett og fin. Jeg tror ikke de ikke har diskutert altfor mye av stoffet på forhånd, og jeg er relativt sikker på at enkelte sekvenser er forutbestemt. For hele veien er det en struktur i det de fremfører som krever nettopp dette. Og gjennom hele innspillingen føler jeg at de forteller historier som er forståelige, i stedet for å gå ut i «hundre» og se hva resultatet blir.

Ensemblet består av dyktige musikere, som også er gode improvisatører, noe som gjør dette til en spennende og fin reise gjennom det toscanske landskapet med bergtopper og daler og, ikke minst, med vingårder så langt øyet rekker.

Et fint kollektiv som lager musikk for et større ensemble, som låter både originalt og spennende.

Jan Granlie

Virginia Sutera (vio), Michele Mazzini (cl), Ermanno Novali (p, keys), Federico Calcagno (cl), Andrea Bolzoni, (g), Alberto Braida (p, keys), Lorenzo D’Erasmo (dr), Luca Pissavini (b),
Dudu Kouate (perc), Salvo Scucces (vib), Simone Di Benedetto (b), Gabriele Lattuada (perc), Stefano Grasso (dr, perc), Diego Bergamini (sounds)

Skriv et svar