Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TOM RAINEY OBBLIGATO

«Untucked in Hannover»
INTAKT, CD 360

Den amerikanske trommeslageren Tom Rainey har sin utdannelse fra Berklee i Boston, og etter studiene der, flyttet til New York i 1979. Han spilte fast med Tim Berne på 90- og 2000-tallet i band som Big Satan, Hard Cell, Paraphrase og Sience Fiction. Foruten å samarbeide med Berne har han også spilt med Nels Cline, Drew Gress, Mark Helias, Fred Hersch, Tony Malaby, Simon Nabatov, Tom Varner, Kenny Wheeler, og i de senere årene med sin bedre halvdel, saksofonisten Ingrid Laubrock, pianisten Kris Davis, trompeteren Ralph Alessi, trombonisten Ray Anderson og mange flere. Han debuterte på plate i eget navn med innspillingen «Pool School» på Clean Feed i trio med gitaristen Mary Halvorson og Laubrock. Dette er tredje innspilling med bandet Obligato på Intakt Records, etter «Float Stream» og Obbligato», hvor bandet er det samme som her, med unntak av at på de platene er Kris Davis med som pianist.

I sitt band, Obbligato, samarbeider han med trompeteren Ralph Alessi, saksofonisten Ingrid Laubrock, pianisten Jakob Sacks og bassisten Drew Gress, alle utmerkede musikere i det blomstrende Brooklyn-miljøet.

Innspillingen er gjort av radiokanalen NDR på Jazz Club Hannover i Tyskland den 15. oktober 2018, og vi får seks mer eller mindre kjente standardlåter, som starter med Ralph Raingers «If I Schould Lose You», i en swingende og fin versjon, hvor låten tas inn i et relativt moderne landskap. Det er en låt som er komponert i 1936 og som har vært å høre i en lang rekke versjoner tidligere, fra Chet Atkins, Charlie Parker og Frank Sinatra til Keith Jarrett. Men her får vi den i en slags kammermusikalsk tapning, med fin kommunikasjon mellom Alessi og Laubrock over fint pianospill og komp. Så følger Victor Youngs «Stella By Strarlight», som var skrevet til filmen «The Uninvited» fra 1944, og som også får en original og ytterst oppdatert versjon her. Det er spennende å høre Alessi, Laubrock og Sacks i front med pågående spill fra Gress og Rainey i bakgrunnen, og vi får en helt annen versjon enn vi tidligere har hørt av denne standarden. Interessant og spennende.

Deretter får vi Robert Sherwood Haggarts «What’s New» koblet sammen med Isham Jones’ «There Is No Greater Love». Her åpner de med en fin bassintro fra Drew Gress, før de andre kommer inn, og vi får nok en original versjon av den gamle låta – oppdatert til «vår tid». «What’s New» er en låt mange har laget «nye» versjoner av, og her får vi enda en som er spennende å følge i sin balladeversjon, før de, via et fint trommemellomspill, glir over i «There Is No Greater Love», som kommer i en slags oppdatertg be bop-versjon, hvor alle musikerne får testet be bop-genene. Og både Alessi og Laubrock takler dette på en utmerket måte over et løst og fint komp, før vi får to låter av Jule Stune, «I Fall In Love To Easily», og «Just In Time». I «I Fall In Love To Easily» får vi vakkert tenorsaksofonspill av Laubrock, som holder seg i tradisjonen, men hvor hun trekker inn nyere elementer som gjør noe nytt og spennende med melodien. Ralph Alessi tror jeg er i stand til å spille nesten hva som helst, og hans innspill her er strålende. «Just in Time» gjøres i et nesten frapperende tempo, hvor Sacks får boltre seg på pianoet i en låt som kommer sammen med Dave Brubecks «In Your Own Sweet Way». På disse to låtene kjenner vi bedre igjen de fem musikerne fra der vi er vant til å høre dem, og i disse to, nærmest ihjelspilte låtene, er kommunikasjonen mellom Sacks, Alessi og Laubrock strålende!

Så avslutter de settet med Jerome Kerns «Long Ago and Far Away». Her er de tilbake i det nesten kammermusikalske, men med adskillig mer energi enn de fleste andre versjoner jeg har hørt av låta. Ytterst kreativt og fint løst fra de fem, med Rainey som den som styrer det hele fra sin posisjon bak trommene.

Det er spennende å høre disse musikerne som, til daglig, utforsker den moderne jazzen på sin egen måte, stupe ned i «den amerikanske sangboka» uten skrupler og med dødsforakt. Og de har, gitt nytt liv til disse standardene fra «The Great American Song Book», på en personlig måte som overgår det meste av alt det andre vi får fra Sambandsstatene nå om dagen.

Strålende!

Jan Granlie

Ralph Alessi (tp), Ingrid Laubrock (s), Jacob Sacks (p), Drew Gress (b), Tom Rainey (dr)

Skriv et svar