Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TOM RAINEY TRIO

«Hotel Grief»
INTAKT RECORDS CD 256

De senere årene er det kommet en rekke innspillinger hvor man i musikerlistingen finner gitaristen Mary Halvorson, saksofonisten Ingrid Laubrock og trommeslageren Tom Rainey. Enten er det Laubrock sine utgivelser, eller Halvorson, eller til og med pianisten Kris Davis. Men denne gangen utgis platen i Tom Raineys navn.

Trioen med han, Halvorson og Laubrock utga sin første innspilling, «Camino Cielo Echo» på Intakt for noen år siden, og dette er andre innspilling kun med trioen. Intakt har ellers utgitt innspillingen «Obligato» i Raineys navn tidligere, da uten Halvorson, men med Ralph Alessi på trompet, Krs Davis på piano og Drew Gress på bass.

Musikken på «Hotel Grief» er skrevet av de tre musikerne i fellesskap, og ligger i det moderne, typisk Brooklynske, akustiske landskapet. Vi får fem låter, og innspillingen er gjort på et av disse musikernes stamsteder, nemlig Cornelia Street Café på Manhattan.

Å høre disse tre som trio, er en fascinerende opplevelse. I og med at de har god plass og mye rom sammen, så får vi høre dem utvikle gode ideer og vi kan følge dem i lengre strekk, slik at de får fullført en idé, før andre musikere kommer å tar over.

Jeg har alltid vært fascinert av Mary Halvorsons gitarspill, som ligger et sted mellom, skal vi si Fred Frith, Jim Hall og Bill Frisell (?). Hun spiller gitar som ingen andre, og for noen kan det, ved første gjennomlytting, virke som at dette er en dame som ikke er spesielt god til å spille. Men der tar dere feil. Halvorsons gitarteknikk er i utgangspunktet svært tradisjonell, og har en hel del country i seg, så fyller hun på med litt twang og fri improvisasjon, og vi får et helt originalt resultat.

Ingrid Laubrock er en av de musikerne jeg hører som har utviklet seg mest de senere årene. Hun utvikler hele tiden spillet sitt, og på denne platen bidrar hun med ytterst friskt og interessant spill, som jeg ikke kan huske å ha hørt fra henne tidligere.

Og bak det hele holder Rainey styringen med full kontroll. Hans trommespill er mer fremtredende her enn på mange andre innspillinger jeg har hørt ham, og hele veien er han svært lydhør og konsentrert, noe som gjør at han binder sammen trioen til et hele.

Samlet sett er dette blitt en praktfull plate med tre av de mest interessante musikerne fra Brooklyn-miljøet i dag, fra en trio som mer enn gjerne kan komme på besøk til en av mine nærklubber. Anbefales!

Jan Granlie

Tom Rainey (dr), Ingrid Laubrock (s), Mary Halvorson (g)

Skriv et svar