Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TOMASZ DABROWSKI & THE INDIVIDUAL BEINGS

«Tomasz Dąbrowski & The Individual Beings»
APRIL RECORDS, APR093CD

Den polske trompeteren Tomasz Dąbrowski flyttet fra Polen til København i 2008. Og de senere årene har vi hatt gleden av å høre han fra tid til annen på den danske hovedstadens mer eksperimentelle jazz- og improvisasjonsscener. Med denne innspillingen debuterer han på April Records med en septett, og presenterer musikk inspirert av Tomasz Stańko, hvor han reflekterer over den arven, lærdommen og musikken han har hentet fra den polske legenden. «Det er flere lag med forbindelse med Stańko», forklarer han. Begge de to polske musikere, med samme fornavn, kan også kobles på flere måter, og ikke kun på grunn av inspirasjonen, men også at Dąbrowski spiller på en av Stankos trompeter på platen.

Bandet ble opprinnelig satt sammen for en konsert i Lodz i hjemlandet i mai 2020 da Dąbrowski fikk i oppdrag å skrive ny musikk til avslutningskonserten på Letnia Akademia Jazzu i Polen det året. Han brukte det som en mulighet til å hedre sin avdøde helt, mentor, kollega, bandkamerat og venn. Konserten ble en suksess og det var planlagt innspilling året etter, noe som ga Dąbrowski tid til å skrive og øve inn nytt materiale.

Vi får servert åtte komposisjoner av Dąbrowski, innspilt i Poladio, Studio S3 i Warszawa i mai 2021. Og de starter helt i «hæla» på Stanko med den fine «JR». Her er det tydelig hvor inspirasjonen kommer fra, og vi får fint trompetspill fra kapellmesteren med gode innspill frade to saksofonistene Fredrik Lundin og Irek Wojtczak. For den som har fulgt Stanko fra hans litt tidligere år, som på plater som «Music 81» og «Music for K» eller det utmerkede trioalbumet «Bluish» med Arild Andersen på bass og Jon Christensen på trommer, vil forstå hvor jeg vil. Men det varer ikke så lenge før Dąbrowski tar oss med inn i et mer personlig landskap hvor pianisten Grzegorz Tarwid sammen med den norske trommeslageren Knut Finsrud dominerer lydbildet.

I «Old Hobits», får vi mer inspirert musikk, hvor Dąbrowskis trompet låter så mye Stanko at hadde man presentert denne i en «blindfold», så hadde de som ikke hadde hørt platen tidligere, garantert tippet på Stanko. Spillet til Dąbrowski er fint og kreativt. Han er en utmerket trompetist med alt det tekniske inne, og med ytterst gode ideer. Og bak ham koker det upåklagelig fra trommeslagerne Finsrud og Jan Emil Młynarski, samt bassen til Max Mucha, som jeg kanskje synes er litt «skarpt» mikset.

Den relativt korte «In Transit» åpner med et fint tema fra trompet og saksofoner, før vi nærmest slenges ut i et elektronisk støylandskap, hvor jeg først trodde det var noe galt med spilleren min, men hvor bassen kommer inn og nærmest forteller at jeg bare skal forholde meg rolig. Dette er en spennende og litt kompleks låt, hvor alle musikerne viser sine litt friere sider.

Og slik fortsetter det. Hvis man tenker seg den friere Stanko i et litt elektronisk landskap, samtidig som han beveger seg avslappet og fint sammen med akustiske instrumenter, nærmer man seg noe av hva denne platens inneholder. Vi får nydelig spill fra Dąbrowski og de to saksofonistene Fredrik Lundin og Irek Wojtczak, fint og veldig polsk pianospill (de har en fantastisk pianotradisjon i Polen), en pågående bassist og to trommeslagere som fungerer svært godt sammen. Komposisjonene er varierte og inviterer solistene til å ta fram det mest kreative i seg, samtidig som musikken stiller store krav til både pianisten, bassisten og de to trommeslagerne.

Innspillingen er blitt en strålende hyllest til Tomasz Stanko, men uten at det på noen måte blir en kopi av den gamle mester. Vi får spennende, kreative og interessante komposisjoner, hvor de i flere tilfeller går ett godt stykke «utenfor» forbildet, men hvor de hele tiden vender tilbake til den type temaer og improvisasjoner Stanko gjorde. Og en bedre hyllest enn dette, tror jeg ikke den gamle legenden kan ønske seg. Et fint album fra en gjeng polske, danske og norske musikere som kjenner den polske jazzhistorien, og som vet å sette seg inn i den.

Jan Granlie

Tomasz Dąbrowski (tp, elec), Fredrik Lundin (ts), Irek Wojtczak (ts, ss, elec), Grzegorz Tarwid (p, keys), Max Mucha (b), Knut Finsrud (dr), Jan Emil Młynarski (dr, el.dr)

Skriv et svar