Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TOMASZ STANKO

«Twet»
POLISH JAZZ VOL. 39 08256 4 64885 5 1
(GJENUTGIVELSE)

Den polske trompeteren Tomasz Stanko er en helt innenfor den polske jazzen. Og i den senere tiden er det kommet gjenutgivelser av tre av hans monumentale album på markedet. «Music for K» (som etter min mening er den beste platen Stanko noen gang gjorde), den nesten like gode «Music 81», og nå «TWET», hvor han samarbeider med saksofonisten og bassklarinettisten Tomasz Szukalski, trommeslageren Edward Vesala og bassisten Peter Warren.

Dette var Stankos fjerde plateutgivelse, og hans tredje studioalbum. Det var også hans tredje hvor han opptrer som bandleder, og de neste årene var den såkalte Stanko-Vesala-kvartetten ute og gjorde konserter over hele Europa. Kvartetten gjorde ytterligere tre album, hvor en av dem var «Balladyna» (på ECM), som i internasjonale kretser blir regnet som et av høydepunktene innenfor den kreative og frie jazzmusikken.

Musikken er «komponert» av de fire musikerne i fellesskap, og de fem «strekkene» viser godt hvor Stanko og hans venner var på vei musikalsk i april 1974, da innspillingen ble gjort.

Det starter med «Dark Awakening», hvor Szukalskis bassklarinett åpner sammen med Warrens bass, og det er en litt avventende stemning i studio. Vesala kommer så smått inn, og vi blir sittende ytterst på stolen å vente på hva som vil skje. Musikken utvider seg ved at Warren overtar føringen mer og mer, før Stanko også slutter seg til, og vi er rett inne i denne kvartettens tette og fine kommunikasjon. En kommunikasjon hvor alle fire musikerne er så tett på hverandre at det er en fryd å lytte til. Stanko overtar føringen med kraftfullt og energisk spill, og vi blir sittende og forundre oss over «hvor langt framme» i improvisasjonskunsten de fire var, allerede i 1974. Det kunne rett og slett vært innspilt i dag!

Tittelsporet «TWET» overtar, og også her starter de litt prøvende. Men her er alle musikerne på plass fra start, med Vesalas insisterende trommespill under det mer følsomme spillet til Szukalski på sopransaksofon. Warren legger en nydelig og litt tung bassgang, som roer Vesala noe, kanskje for å slippe til de andre musikerne. Og det låter bare bra!

«Mintuu Maria» er neste, og det samme skjer i introen. Her er det Warrens strykebass og Stankos trompet som fører an, og som legger føringene for hva som skal skje videre utover i låta. Vi får en fin saksofonsolo fra Szukalski, og denne balladen må vel være noe av det fineste denne kvartetten noen gang gjorde.

I «Man from North» er det en annen stemning. Her lar de Vesala åpne med sine trommer. Warren kommer inn og legger inn en idé om hvilken vei de skal gå, før det prates litt, og man er inne i improvedenen, lenge før begrepet var oppfunnet. Men plutselig setter Warren inn en 4/4-gang på bassen, og det hele tar en litt annen retning. Hardtgående bop i moderne tapping, hvor Szukalski virkelig får testet seg. Vi får en helt ok trommesolo fra Vesala, men uten de store ideene, før Warren igjen er der med 4/4-gangen sin, og Stanko kommer inn og leverer en strålende solo. Og nå koker det i kvartetten. Warren leverer strålende spill sammen med Vesalas litt for aggressive tromming, under Stankos solo, før Szukalski også kommer inn. Strålende.

Så avslutter de med «Night Peace», som har samme oppbygging som de andre, men her med Warren som idélegger. Stanko kommer inn, og alt høres ut til å bli en deilig ballade. Vesala spiller på glassperkusjon, Stanko drar noen lange toner og bakerst ligger Warrens stødige bass. Og hele låta indikerer at dette er det siste vi får høre fra kvartetten i denne omgang. Og hele veien gjennom de drøyt fire minuttene er dette bare deilig å lytte til.

«TWET» er enda en historisk plate fra Tomasz Stanko og kvartetten han hadde sammen med Edward Vesala. Den er gjennomført og spennende, og det er ikke ett kjedelig sekund i løpet av de 40 minuttene platen varer.

Anbefales!

Jan Granlie

Tomasz Stanko (to), Tomasz Szukalski (ts, ss, bcl), Peter Warren (b), Edward Vesala (dr)

Skriv et svar