Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TORTUSA || BREISTEIN

«Mind Vessel»
JAZZLAND 377 9021

Samarbeidet mellom saksofonisten og elektronikautøveren Inge Weatherhead Breistein og Tortusa (John Derek Bishop) har foreløpig resultert i debutalbumet «Mind Vessel». Jeg har en mistanke om at dette er musikere med bakgrunn fra Grieg-akademiet i Bergen, men jeg er slett ikke sikker. Kanskje de rett og slett har sin bakgrunn fra Stavanger, siden albumet er innspilt på Tou Scene i byen? Og siden albumcoveret ikke forteller noe om hvor de to har sin opprinnelse, så kan vi i alle fall si at de har tilhold på Vestlandet av Norge.

Vi får 11 spor, som alle er komponert av de to i fellesskap. Og musikalsk faller denne innspillingen litt utenfor det jeg selv er vant til å høre på. Vi får mye elektronikk og svevende saksofon, som sikkert fungerer fint som en slags bakgrunnsmusikk. Men siden jeg mener musikk ikke skal brukes til å fargelegge en bakgrunn, eller være der fordi man frykter stillheten, så vet jeg ikke helt om jeg liker det jeg hører eller ikke.

Jo, jeg kan like det. Men det fester seg på mange måter ikke noe sted. Dette er musikk som svever forbi, behagelig, ja vel, men ikke slik at man setter seg ned og lytter til detaljene.

Musikken ligger litt i landskapet hvor man tidligere fant norske Biosphere, eller kanskje også noe av de man har fått fra artister som Jon Hassell, Brian Eno og de som satte elektronikken på jazzkartet. Innimellom kan det minne litt om det man fra tid til annen får høre fra Arve Henriksen, med den forskjellen at jeg ikke synes det skjer like mye spennende her.

Når jeg lytter til platen, er det mye gjenkjenbart, musikk jeg har hørt lignende av tidligere, men jeg har store problemer med å plassere det. Kanskje fordi dette er musikk som svever ubekymret forbi, og som ikke «tar bolig» i meg. Samtidig føler jeg at dette er musikk som hører 90-tallet til.

Jeg er usikker etter å ha hørt gjennom albumet fire ganger. Og jeg tror jeg må lytte gjennom det adskillig flere ganger før jeg klarer å knekke en eventuell kode i musikken. Innimellom er det spennende sekvenser, men dessverre faller jeg veldig fort av i lyttingen. Men det kan godt hende at det er mine ører og mitt hode som ikke helt er «skrudd på» for slik musikk, så sjekk ut hva dette er for noe selv, kan hende vil du komme til å elske det du hører.

Jan Granlie

Inge Weatherhead Breistein (s, elec), Tortusa (samp, modular synth, elec)

Skriv et svar