Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TRIO 3 & VIJAY IYER

«Wiring»
INTAKT CD 233/2014

Trio 3 har nærmest gjort det til en spesialitet å samarbeide pianister. Trommeslageren Andrew Cyrille, bassisten Reggie Workman og altsaksofonisten Oliver Lake har tidligere gjort plater med Iréne Schweizer («Berne Concert» Intakt CD 150), Geri Allen («At This Time», Intakt CD162 og «Celebrating Mary Lou Williams», Intakt CD 187) og Jason Moran («Refraction – Breakin’ Glass», Intakt CD 217), og da var det vel bare et tidsspørsmål før det «nye» stjerneskuddet, Vijay Iyer skulle inviteres med i studio sammen med de tre veteranene.

Sveitiske INTAKT Records var, som ved tidligere møter med pianister, på plass og nå foreligger kanskje den mest interessante av innspillingene i piano-serien.

De tre ringrevene, Cyrille, Lake og Workman har spilt med nesten det som er verdt å spille med innenfor den nyere jazzhistorien. Og når de tre omsider skulle slå seg sammen, var det god idé å invitere med gjester. Den første platen de utga på INTAKT, var som ren trio («Time Being», Intakt CD 106), og det er vel kanskje den minst interessante av trioens plater.

Sammen med den ytterst fleksible pianisten Vijay Iyer er de innom låter gjort av alle fire musikerne, pluss «Chiara» ført i pennen av Curtis Clarke. Alt låter friskt og fritt improvisert, og særlig synes jeg Iyer er med på å løfte innspillingen flere hakk. Han må være en kameleon av en pianist, for avstanden fra det han bidrar med her, er nesten så langt det er mulig å komme unna skivene han den senere tiden har gjort på det tyske selskapet ACT. Egentlig tror jeg det er i dette frittgående landskapet han trives best, men den unge herren er avhengig av å tjene til smør på brødet, og da er en kontrakt med ACT god å ha i bunn.

Oliver Lake (født 1942) spiller mer virilt enn jeg har hørt ham siden tiden med World Saxophone Quartet. Hans skarpe tone, setter anslag her som gjør musikken tøff og engasjerende. Det høres at som han koser seg glugg i hjel i studio, og det går lang tid mellom hver gang man hører såpass friske takter fra en godt voksen saksofonist. Reggie Workman (født 1937) er, som alltid en bauta bak bassen. Alt han gjør er riktig og alt passer perfekt inn i helheten, og Andrew Cyrille (født 1939), holder tømmene og skipet flytende hele veien. Og med unge Vijay Iyer (født 1971), som inspirator og innpisker, blir dette en nydelig innspilling med moderne, akustisk frijazz.

Verdt å nevne er også poeten Amiri Barakas fine covertekst.

Jan Granlie

Andrew Cyrille (dr), Reggie Workman (b), Oliver Lake (as), Vijay Iyer (p)

Skriv et svar