Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TRONDHEIM JAZZORKESTER & ALBATROSH

«Tree House»
MNJCD017

I 2012 ble duoen Albatrosh beæret med Sparebank1 og Midt-Norsk jazzsenters store jazzpris under Moldejazz. En sånn pris forplikter, som bl.a. at man skal gjøre konsert med Trondheim jazzorkester året etter på den samme festivalen.

Trondheim jazzorkester er et prosjektband, hvor man velger musikere etter hvilket prosjekt man skal gjøre. Og siden de to herrene i Albatrosh, pianisten Eyolf Dale og saksofonisten André Roligheten er relativt unge, begge er født i 1985, valgte de også en relativt ung utgave av jazzorlesteret.

Albatrosh har i flere år vært ett av Norges mest kreative, unge ensembler. I 2008 vant de den prestisjefylte prisen JazzIntro, og i 2009 kom debutalbumet «Seagull Island». I 2010 kom oppfølgeren «Mystery Orchestra with Grenager & Tafjord» med cellisten Lene Grenager og valthornist Hild Sofie Tafjord (som begge bidrar positivt også på denne innspillingen). Deres foreløpig siste innspilling som duo, «Yonkers» kom i 2011 på Rune Grammofon.

Musikken på «Tree House» er komponert av de to hovedpersonene, og selv om det ikke står noe sted på coveret, så tar vi sjansen på at de er de to som også har gjort arrangementene. Og arrangementene er viktige i denne sammenhengen. Vi kunne ha beskyldt dem for å ha vært i kontakt med Django Bates i denne prosessen, for mye av arrangeringen låter veldig Bates. Eller Mathias Rüegg i Viena Art Orchestra. Komposisjonene (og arrangementene) er intrikate og det høres ut som de er grådig vanskelige å spille. Det er mange detaljer som skal sitte, og gjennomgående synes jeg det sitter bra på denne urframførelsen på Moldejazz den 5. juli i fjor.

Bortsette fra de to hovedpersonene synes jeg trompeteren Hayden Powell utmerker seg med flott spill, men det fører ingen vei å trekke fram enkeltmusikere i denne innfløkte og flotte musikken.

Dale og Roligheten skriver fine melodier. De er originale og spennende, og «Tree House» føyer seg godt inn blant de mange fine innspillingene og konsertprosjektene Trondheim jazzorkester har gjort de senere årene.

Jan Granlie

 

Eyolf Dale (p), André Roligheten (ts), Sissel Vera Pettersen (as, v), Eirik Hegdal (bs, ss, cl), Morten Barrikmo (cl, bcl, cbcl), Hayden Powell (tp), Eivind Lønning (tp), Hild Sofie Tafjord (vh), Erik Johannessen (tb), Kristoffer Lo (tuba), Ola Kvernberg (vio, bassvio), Lene Grenager (c), Mats Eilertsen (b), Tor Haugerud (dr)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.