Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TRONDHEIM JAZZORKESTER MED KIM MYHR & JENNY HVAL

«In the end of his voice will be the sound of paper»
HUBRO CD2569

Når man gir gitaristen Kim Myhr og vokalisten Jenny Hval i oppdrag å skrive musikk til Trondheim Jazzorkester, bør man vite hva man får. Og i disse åtte relativt frie, men samtidig svært strigte, strekkene, er det ikke i første rekke Trondheim Jazzorkester som er toneangivende, siden det gis mye plass til Myhrs særdeles originale gitarspill og Jenny Hvals like originale og nydelige vokal.

Dette «verket», for det er det det er, ble fremført første gang under Ultima-festivalen i Oslo i 2012, og nå er den endelig ute på plate, innspilt i Rainbow Studio med Jan Erik Kongshaug, og mikset av magikeren Johnny Skalleberg i 2015.

Jenny Hvals vokal er noe helt eget. Vi får små, korte tekster som fremføres med en ytterst spesiell og særegen stemme, som i ene øyeblikket kan høres ut som befinner seg i en større messe, mens i andre øyeblikk er den så skjør og spinkel at man nesten ikke tør røre på seg som lytter, i frykt for at stemmen skal sprekke.

Kim Myhrs gitarspill ligner ikke noe annet jeg har hørt. Jeg har fulgt ham en del år, og hørt han på en rekke konserter, hvor han har vist sitt unike talent, med å spille gitar helt annerledes enn alle andre jazzgitarister jeg kjenner. Hvis begrepet drone-musiker skal kunne brukes på noen gitarist, så må det bli Myhr.

Og bak det hele regjerer Trondheim Jazzorkester. Ikke som et vanlig storband, men mer som effektmakere for Myhr og Hvals musikk. Og hele veien låses man som lytter nærmest fast i stolen. Det er nesten umulig å legge fra seg denne musikken. Tankene flyr fra det ene til det andre, og innimellom dukker den britiske vokalisten Robert Wyatt opp som en slags sammenligning. Men tankene flyr fra det ene til det andre. Og vi ender opp med å tenke at dette er musikk ingen andre har gjort før dem. Dette er noe helt nytt, spesielt for et stort ensemble som Trondheim Jazzorkester.

Men først og fremst er dette et mesterverk begått av Kim Myhr og Jenny Hval.

Jan Granlie

Kim Myhr (g, v), Jenny Hval (v), Christian Wallumrød (p, harm), Rhodri Davies (harp), Kari Rønneklev (viola), Michael Duch (b), Jim Denley (fl, as), Eivind Lønning (tp), Espen Reinertsen (ts), Klaus Holm (cl), Martin Taxt (tu), Morten Olsen (perc), Tor Haugerud (dr)

 

Skriv et svar