Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TRYGVE SEIM & ANDREAS UTNEM

«Christmas Songs»
GRAPPA, GRCD4753

Man kan gjerne lure på om det er nødvendig å utgi nye plater med julemusikk hvert eneste år. En av grunnene er kanskje at platebransjen er overbevist om at dette er produkt som vil selge godt i den stressede tiden før jul, og som bakgrunnsmusikk mens man forsøker å døyve julematen eller forsøke å «bli menneske igjen» dagen etter den store julefeiringen. Eller så er det slik at musikerne kan tjene noen kroner på å selge disse platene på de mange julekonsertene mange musikere nærmest er avhengige av å gjøre, for å få «smør på brødskiva» i disse trange tider for frilansere i musikkbransjen.

Her på salt peanuts* forsøker vi hvert år å velge ut et par av de mange juleplatene som kommer. Og i år har vi valgt å starte med saksofonisten Trygve Seim og pianisten Andreas Utnems bidrag til julemusikktradisjonen med innspillingen «Christmas Songs».

De to har spilt sammen i 25 år. Og mens Seim har vært en av våre mest internasjonalt aktive jazzmusikere, har Utnem siden 1996 vart ansatt som organist i Tøyenkirka i Oslo. På slutten av 90-tallet inviterte Utnem den gode saksofonisten til å spille med på en gudstjeneste, der de improviserte rundt salmer i tillegg til å spille egne komposisjoner. Siden den gang har Seim spilt regelmessig på gudstjenester sammen med Utnem, og deres første duo-album, Purcor – Songs for saxophone and piano, kom på ECM i 2010.

Nå serverer de sine egne versjoner av kjente og mindre kjente julesanger, alt innspilt i Tøyenkirka den 4. februar, 28. april og 4. mai 2021.

Og selv om det i hovedsak er kjente julesanger og julesalmer vi får servert, er det i deres egne versjoner, som ofte skiller seg godt ut fra slik vi ofte er vant til å høre disse låtene. Og de starter med «Personent Hodie», som var relativt ukjent for meg, og før de avslutter med «Sæle Jolekveld» er de innom kjente julesanger som «Det kimer nå til julefest», «Veni, veni. Emmanuel», «Deilig er jorden», «Mitt hjerte alltid vanker», Joy to the World» og «Silent Night» som de mest kjente. Og hele veien er det nydelig og kreativt spill fra begge musikerne.

Seim er en mester i det lyriske saksofonspillet. Og her gir han med sitt improviserende spill, sine egne versjoner av sangene og salmene som gjør de personlige og deilige å lytte til Og Utnem, som er en relativt oversett pianist i det norske musikklivet, leverer utmerket piano og harmoniumspill gjennom hele innspillingen. Han må være det perfekte komp for Seim i en slik setting, med ytterst kreativt og fint spill, og sammen gjør de dette til en vakker og fin musikkopplevelse i den travle tiden før jul.

Og skal du kjøpe en juleplate nettopp for meditasjon, for å senke stressede skuldre, og for å hvile kropp og, ikke minst, sjel i jula, er denne duopem laten et svært godt alternativ.

Jan Granlie

Trygve Seim (s), Andreas Utnem (p, harm)

Skriv et svar