Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TRYGVE SEIM

«Rumi Songs»
ECM 2449

Den norske saksofonisten Trygve Seim har vært en markant musiker innenfor den nyere, lyriske jazzen, siden han startet som drivkraft på Oslo Jazzhus og deres ungjazzprosjekter hver torsdag. Som så mange andre musikere i Oslo, startet det hele på Foss videregående skole, og senere Jazzlinja i Trondheim (eller Norgses Musikkhøgskole i Oslo for noen). Hans første plateinnspilling gjorde han med Airamero, en plate som fremdeles holder høy kvalitet, men det er kanskje prosjektet med The Source og deres bejublede julekonserter (hvor alt kan skje, og gjør det), samt samarbeid med Manu Katché, Iro Haarla, og Sinikka Langeland, som man har merket seg best med Seim.

På hans nye soloprosjekt, «Rumi Songs» har han gjort alle melodiene, til tekster av den persiske poeten Jelaluddin Rumi. Han levde fra 1207-1273, og var både poet, jurist, lærer, teolog og Sufi-mystiker.

På platen har Seim fått vokalisten Tora Augestad til å synge tekstene, mens resten av bandet består av trekkspilleren Frode Haltli, cellisten Svante Henryson, og Seim selv på sopran- og tenorsaksofon.

Jeg tror at hvis man kjøper denne platen, og forventer å få jazz slik man har hørt Seim på tidligere plater, så kan man raskt bli litt skuffet. For dette er så mye mer enn jazz. Her har Seim virkelig gått inn i materien til Rumi, og laget melodier som fungerer perfekt.

At han benytter seg av trekkspill (accordeon) og cello, i stedet for konvensjonelle jazzinstrumenter, både fremhever saksofonen og stemmen, og gir et helt nytt, og mer «opphøyd» lydbilde, som passer Seims saksofontoner godt.

Rumi Songs» er blitt en vakker og fin plate, ikke nyskapende på andre måter enn at besetningen er original, men det trenger det heller ikke være. Dette er rett og slett vakker musikk, så kan man kalle det jazz eller klassisk eller hva man vil. Seim har uansett gjort en fin plate, med usigelig vakker vokal fra Augestad, flott accordeon-spill fra Haltli, og, som alltid, fantastisk cellospill fra Henryson. Og over det hele svever Seims saksofoner i stille glideflukt.

Jan Granlie

Trygve Seim (ss, ts), Tora Augestad (v), Frode Haltli (acc), Svante Henryson (c)

 

Skriv et svar