Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

VIJAY IYER SEXTET

«Far From Over»
ECM 2581

I sommer var pianisten Vijay Iyer «Artist in Recidense» under Moldejazz i Norge. Her hadde han satt sammen en rekke forskjellige konstellasjoner, blant annet den sekstetten vi får høre på «Far From Over». I tillegg til Iyer på piano og Fender Rhodes, hadde han med seg kornettisten og flugelhornisten Graham Haynes, altsaksofonisten Steve Lehman, tenorsaksofonisten Mark Shim, bassisten Strephan Crump og trommeslageren Tyshawn Sorey – et amerikansk stjernelag fra den nyere delen av den amerikanske jazzen, hvor flere til vanlig utgir plater på Pi Recordings.

Konserten i Molde skuffet meg noe, kanskje fordi jeg hadde vært lenge på jazzfestival(er) og at hodet begynte å fylles av inntrykk, men jeg syntes ikke de fikk ut sitt potensiale under den konserten.

Så møter man dem igjen på plate, og det er som vi møter et helt annet band. For her er det kraft og energi fra første tone, og alle musikerne er helt på plass gjennom hele innspillingen. Alle komposisjonene er gjort av Iyer, og gjennomgående inviterer han de andre til å sparke ifra.

Musikken har sine klare røtter i den amerikanske jazzen som «tok av» på begynnelsen av 60-tallet. Men til forskjell fra de gamle helter, så er musikken oppdatert til 2017-standard, noe som kommer godt fram i den funky «Nope», hvor Iyer benytter Fender Rhodes. Denne låta overgår det meste av hva man fikk av jazzrock og flørtingen med funken på for eksempel et selskap som ICT, for her er det ekte vare fra start til mål. Utover denne låta får vi mange fine eksempler på Iyers evne til å lage låter som swinger, og som gir rom for den enkelte musiker tilk å utfolde seg, selv om alt foregår i relativt strenge rammer.

Iyer blomstrer på denne innspillingen, og med Tyshawn Sorey bak trommene, er man sikret et nesten gudommelig trommespill. La gå at altsaksofontonen til Lehman ikke er den mest originale i jazzen om dagen, men den er effektiv, og sammen med den store overraskelsen på plata, tenorsaksofonisten Mark Shim og alltid stødige og spennende Graham Haynes på kornett og flugelhorn, så er suksessen sikra.

En spennende ECM-utgiveløse, som skiller seg litt fra det meste som de senere årene har kommet fra Munchen, men som gir bud om nye og bedre tider.

Jan Granlie

Vijay Iyer (p, Fender Rhodes), Graham Haynes (cor, flh, elec), Mark Shim (ts), Steve Lehman (as), Stephan Crump (b), Tyshawn Sorey (dr)

Skriv et svar