Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

VIVA BLACK FEAT. GRETLI & HEIDI

«Mal Sirine»
KOPASETIC RECORDS KOPACD052

Den svenske trioen Viva Black består av fiolinisten Eva Lindal, bassisten Filip Augustsson og trommeslageren Christopher Cantilo. Da Augustsson første gang hørte Gretli & Heidi, det vil si Carin Blom og Catharina Backman, bestemte han seg for at Viva Black skulle gjøre noe sammen med de to søstrene.

For dette er original musikk, som befinner seg i grenselandet mellom jazz, samtidsmusikk og folkemusikk. Og det er for så vidt ingen sensasjon, men de to søstrene er selve «rosinen i pølsa» her, fordi de spiller på forskjellige glassinstrumenter. Glassharpe, skåler og flasker, i tillegg til at de står for de vokale bidragene.

Vi får åtte strekk, hvor glassinstrumentene står i fokus, og spesielt sammen med bassen, skaper dette et helt eget lydbilde.

Å gå inn på å vurdere om de to søstrene er dyktige glassmusikere eller ikke, kan jeg rett og slett ikke gjøre. Sammenligningsgrunnlaget er rett og slett for lite. Men jeg kan si noe om hvordan de to fungerer sammen med trioen Viva Black. Og dette samarbeidet kan jeg godt forstå Augustsson falt for. For dette er en musikk i alle fall ikke jeg har hørt tidligere.

Augustssons bass er dominerende i lydbildet, mens fiolinist Lindal ligger tett på og «leker» med glassinstrumentalistene. Trommeslageren Cantillo er med på å forsterke kontrasten mellom bassen og fiolin/glassinstrumenter, og er, sammen med bassen med å gjøre musikken mer enn hørbar for et par jazzører.

Dette er rett og slett blitt en overraskende og spennende plate, hvor glasset spiller hovedrollen, og det eneste jeg kan sammenligne med, er Arve Henriksen og Terje Isungsets glassprosjekt i Tallinn for noen år siden. Og selv om det låt helt annerledes, så kjenner man igjen følelsen av skjørt glass, sammen med et rytmisk og fint spill fra «jazzmusikerne» i ensemblet.

Jan Granlie

Eva Lindal (vio), Filip Augustsson (b), Christopher Cantillo (dr), Carin Blom (glassharpe, skåler, flasker, v), Catharina Backman (glassharpe, skåler, flasker, v)

Skriv et svar