Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

VIVIAN BUCZEK | NORRBOTTEN BIG BAND

«A Woman’s Voice»
PROPHONE PCD203

Vokalisten Vivian Buczek er født i Malmø med polske røtter. Opp gjennom årene har hun gjort en rekke plater, både i eget navn og med Jazz Vocal Unit og med Artistry Jazz Group.

Nå har hun satset stort, og gått i kompaniskap med det ytterst velspillende Norrbotten Big Band. Og på platen «A Woman’s Voice» hyller hun flere av sine kvinnelige forbilder innenfor jazzen på sin måte. Ikke dermed sagt at alle komposisjonene er gjort av kvinner, men det er i hovedsak kvinner som har gjort dem kjent som vokale numre.

Og de starter med Abbey Lincolns «Throw It Away», hvor hun virkelig får presentert seg med en fin stemme og overbevisende vokal. Her bør man også fremheve Håkan Brøströms fine altsaksofonsolo, som er kraftig og fin, og som går perfekt inn i låta.

Deretter får vi Wayne Shorters «Infant Eyes» med tekst av Jean Carn, som vi første gang hørte på Shorters album «Speak No Evil». Jeg har ikke hørt denne i vokalversjon tidligere, men Buczek leverer en fin versjon av låta sammen med det ytterst velspillende bandet, og med en fin trombonesolo fra Michal Tomaszczyk.

Deretter får vi Johan Björks «Lighthouse», en låt som ligger perfekt for Byczeks fine stemme i mellomtoneregisteret, Bruno Martinos «Estate», som i svensk oversettelse av Hasse Alfredsson er bedre kjent med Monica Zetterlund som «Imorron», hvor arrangementet ligger tett på noen versjoner man har hørt med Zetterlund, og hvor Buczek ikke ser noen grunn til å gjøre den til noe annet enn en hyllest til Zetterlund, og fremfører den i samme landskap som henne. Deretter følger Martin Sjöstedts «Tales» med tekst av Isabella Lundgren, hvor stemmen til Buczek blir utfordret ved at hennes stemme skal bevege seg et godt stykke opp i registeret. Men hun fikser det på en helt ok måte, selv om det av og til virker litt anstrengt, og Artie Butlers «Here’s To Life», før vi får to liveopptak med Kern og Harbacks velkjente «Yesterdays» og Randy Newmans «I Think It’s Gonna Rain Today», som gjøres på en fin måte, men veldig tett på originalen.

Norrbotten Big Band gjør en god innsats for å utfylle Buczeks stemme og bidra til at dette blir en fin storbandplate. Og Buczek overrasker med voksen og fin stemme, som passer perfekt til et storband. Men etter å ha lyttet gjennom platen noen ganger, så savner jeg litt mer variasjon i låtvalget. Arrangementene til Sjöstedt holder i lange baner, men de blir litt like.

Jan Granlie

Vivian Buczek (v), Martin Sjöstedt (cond, p, elp), Bo Strandberg (tp, flh), Jacek Onuskiewicz (tp, flh), Magnus Ekholm (tp, flh), Dan Johansson (tp, flh), Håkan Broströ, (as, ss, fl, afl), Janne Thelin (as, cl, bcl), Mats Garberg (ts, fl), Robert Nordmark (ts, cl, bcl), Per Moberg (bs, fl), Michal Tomaszczyk (tb), Anders Larsson (tb), Christine Carlsson (tb), Björn Hängsel (btb), Petter Olofsson (b), Johan Löfcrantz Ramsay (dr)

Skriv et svar