Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

WEBER / FRITH / STUDER

«it rolls»
INTAKT CD 248

Gitaristen Fred Frith har omtalt pianisten Katharina Weber som det nye pianoikonet. I mer enn 30 år har den klassisk utdannede pianisten beveget seg i en verden av ny musikk og fri improvisasjon. Og nå kan det se ut som hun har funnet sine perfekte samarbeidspartnere i gitarist Fred Frith og trommeslageren Fredy Studer.

På «it rolls» får vi servert 11 strekk med fritt improvisert, og ikke minst energisk musikk, hvor de tre utfordrer hverandre, byr hverandre opp til heftig dans og inviterer hverandre inn i intense diskusjoner og samtaler.

Fred Frith er vel den man kjenner best til av disse tre. Gjennom hele frijazz-epoken har han vært et ikon, det er nok å nevne nopen av samarbeidspartnerne opp gjennom årene, så som Robert Wyatt, Brian Eno, The Residents, Lol Coxhill, John Zorn, Bill Laswell, Derek Bailey og bandet French Frith Thompson, en eksperimentell sammensetning med Henry Kaiser, Richard Thompson og Captain Beefhearts gamle trommeslager John French. I tillegg er det viktig å nevne hans samarbeid med den danske saksofonisten Lotte Anker, på den fine platen «Edge of the light», som kom for ikke lenge siden.

Weber kommer fra Bern, og er en av landets mest prisbelønnede pianister, og hun har i mange år jobbet aktivt for å styrke den frie musikken i hjemlandet Sveits. Hun er også involvert i teatermusikk og pantomime, og er et stort navn, som man bør merke seg.

Fredy Studer var en av grunnleggerne til det Lucerne-baserte bandet OM, sammen med bl.a. gitaristen Christian Doran. Han har også jobbet med Franco Ambrosetti/George Gruntz Quintet, med Joe Henderson, samt på flere trommeprosjekter. I de siste årene har han jobbet mye med teater- og danseforestillinger. Han har spilt med Erica Stucky, Jamaladeen Tacuma, Hamid Drake, Michael Zerang og mange flere.

Musikken vi får servert på «it rolls» er helt fri. Selvsagt får vi inspirasjoner fra Cecil Taylor i pianospillet, men Webers medsammensvorne er med på å gjøre innspillingen til noe helt eget. Trommespillet til Studer ligger et godt stykke fra det han etter all sannsynlighet gjorde med Joe Henderson, for her er det en utrolig energi som framvises. I de stille partiene, er det gjerne Frith som leder an med sin akustiske gitar, og da streifer ofte tankene et godt stykke vekk fra den fritt improviserte musikken.

Men hele platen er blitt et svært interessant møte, hvor tre musikere med stor respekt for hverandre setter hverandre stevne.

Jan Granlie

Katharina Weber (p), Fred Frith (g), Fredy Studer (dr, gong)

Skriv et svar