Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

WILL BERNARD

«Pond Life»
DRECK TO DISK RECORDS, DTD004

Den amerikanske gitaristen og komponisten, Will Bernard, utgir med «Pond Life» sitt 11. album ved et ønske om å vise en mer eventyrlig side av sine mange musikalske bestrebelser. Bernards komposisjoner utforsker bruken av improvisasjon og stramme ensemblepassasjer, og med det laget av musikere han har fått med på platen, skulle det være i de beste hender. For her hører vi han sammen med Chris Lightcap på bass, Ches Smith på trommer, Tim Berne på altsaksofon og John Medeski på keyboards, som er med på å gjøre musikken til noe helt eget.

«Pond Life» gjenspeiler Bernards langvarige musikalske utvikling fra hans forsøk med klassisk komposisjon og jazz gjennom hans forsøk innenfor funk, avantgarderock og verdensmusikk. Han har tidligere utgitt en rekke plater i eget navn, samt at han har samarbeidet med musikere som Peter Apfelbaum, T.J. Kirk, Ben Sidran, Steven Bernstein, Anthony Brown med flere, og han er med på Don Cherrys «Multikulti» fra 1990 og på Tom Waits «Bad as Me» fra 2011. Så det er en gitarist som kan brukes i en rekke forskjellige sammenhenger, noe som også kommer til uttrykk på «Pond Life».

Mesteparten av spillet hans er relativt fritt, men med et mer enn solid komp i ryggen som backer han opp og gir gode innspill gjennom hele platen. Og musikken er variert, fra relativt «streit», moderne jazz som beveger seg tett opp mot avantgarden til gitarspill som nesten kunne vært Joe Morris eller Mary Halvorson. Og grunnstammen i bandet, med Lightcap og Smith er bunnsolid. Og i de låtene hvor John Medeski bidrar med utmerket piano og hammond B3-spill, og der hvor Tim Berne får utfolde seg på altsaksofonen, vokser musikken til nye høyder.

Men det er Bernards vekslende gitarspill som er hovedingrediensen, sammen med bass og trommer. Og det virker nesten som om Bernard med denne innspillingen har villet presentere de fleste av sine sider som gitarist, noe som gjør platen variert og spennende. Men vil mene at de låtene som er med alle musikerne er de som fester seg best hos undertegnede grunn av kreativiteten og energien. Og Ches Smiths trommespill er gjennomgående på et svært høyt og spennende nivå.

En variert og spennende plate fra en gitarist med mange musikalske ideer og sjangere i bakhodet.

Jan Granlie

Will Bernard (g), Ches Smith (dr), Chris Lightcap (b), Tim Berne (as), John Medeski (p, hammond B3)

Skriv et svar