Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

WILLEM BREUKER KOLLEKTIEF

«Out Of The Box»
BVHAAST 12016

Den som en gang i livet har opplevd det nederlandske kollektivet til saksofonisten Willem Breuker, vil aldri glemme det! Jeg har hørt dem noen ganger, blant annet under Moldejazz og på New Orleans Workshop på Stortorgets Gjæstgiveri i Oslo, hvor de gjorde en helt vanvittig konsert, så blå parykker og vinglass fløy veggimellom.

Sjefen sjøl, Willem Breuker døde dessverre den 23. juli 2010, og med ham forsvant nesten 50% av den velkjente, frittgående, gale og ustyrtelig morsomme, nederlandske jazzen.

Han samarbeidet en periode med Misha Mengelberg og Han Bennink i Instant Composers Pool (ICP). Han var også involvert i Globe Unity Orchestra og med Gunter Hampel Group. Men det var først etter at han startet sitt kollektiv i 1974, at han virkelig ble en kjent og «beryktet» musiker, arrangør, komponist og orkesterleder.

Hans utgivelser har lenge vært litt vanskelige å få fatt i, men så kom heldigvis plateselskapet BVHaast oss til unnsetning, med denne boksen, med ikke mindre enn 11 CDer, med hele historien til kollektivet.

Vi får servert en perlerad med musikken til kollektivet, og det starter med platen «Big Chunks», en slags «Best Of…», fra 1976, og avsluttes med «Happy End», innspilt i Arnheim og Amstelveen den 12 og 13. desember 2012, av naturlige årsaker uten sjefen sjøl. Før han døde hadde han gjort en avtale med bandets musikere, om at navnet Willem Breuker Kollektief ikke skulle brukes etter 31. desember 2012, og den 31. desember 2012, spilte selvsagt kollektivet i Bimhuis i Amsterdam fram til midnatt. Og da var det slutt på en lang historie med et av Europas mest kreative og morsomme band gjennom tidende.

Mellom starten og slutten får vi platen «Songs and More», med filmusikk og teatermusikk. Her inngår også et par versjoner av Ornette Colemans «Lonely Woman», som beviser at kollektivet også fikset andres komposisjoner på en strålende måte.

Deretter følger «Plays and Movies», hvor bandets teatralske uttrykk kommer godt fram. For Breuker var en ivrig komponist og ofte medspiller i en rekke teaterforestillinger, som her er samlet på en CD.

«Heibel / Fuss», er opptak fra Willem Breuker Kollektiefs egen festival. Her i hovedsak, fra festivalen i Amsterdam den 29. desember 1990, pluss et par opptak fra Stockholm den 29. mai 1991. Her er kollektivet utvidet med blant andre vokalisten Greetje Bijma, som jeg har hørt solo i Molde, også en konsert som aldri glemmes!
CD 5 har fått tittelen «Strings», og viser Breukers nære og tette forhold til strykeinstrumenter. Her gjør de musikk skrevet av Breuker, pluss Gerswins «Rhapsody in Blue», Silvestre Revueltas «Sensemayá» og Kurt Weills «Dance of the Tumblers», og hele veien gjennom er det strålende musikk som fremføres.

Så er kollektivet igjen på tur til Sverige, og Umeå Jazz Festival. Dagen er den 27. oktober 1978, og jeg er overbevist om at publikum i Umeå fikk varmen i seg denne kvelden. Her får vi et typisk, heidundrende show fra kollektivet, som det er synd at man ikke var tilstede og fikk oppleve. For dette var på den tiden kollektivet absolutt var på høyden, og galskapen ville ingen ende ta. Opptakene her er dessverre ikke like gode som resten, men de holder i massevis.

Deretter fortsetter man med CDen «Angoulême 1980», fra Angoulême i Frankrike den 18. mai 1980. Mer herlig galskap, men denne gangen også med komposisjoner av noen av de andre musikerne i bandet, som pianisten Henk de Jonge, trompeteren Boy Raaijmakers, trombonisten Willem van Manen, pluss «Sentiental Journey» av Brown/Hammer og Green, «Flessenlied/Oh You Beautiful Day» av Ayer og Brown og Kurt Weills «Song of Mandalay». En strålende CD!!!

Deretter følger to plater viet filmatiseringen av «Faust» av F.W. Murnau fra 1926. Her får vi den mer seriøse delen av Breukers komponering, men ikke uten at det fra tid til annen «sprekker opp», og vi får en herlig humor. Og å høre Breukers komposisjoner til stumfilm, må ha vært himmelsk!
Så avsluttes historien om Willem Breuker Kollektief med CD 10 og CD 11, som har fått tittelen «Happy End», innspilt helt mot slutten av den tiden Breuker hadde gitt tillatelse til at man kunne kalle ensemblet Willem Breuker Kollektief. De fleste musikerne er de samme som tidligere, og fremdeles er de på plassw med den velkjente galskapen, kreativiteten og humoren som kollektivet hadde gjennom hele bandets historie.

Opp gjennom årene var Willem Breuker Kollektief og Instant Composer’s Pool (ICP) noe av det mest vitale, virile og vittige man kunne høre innenfor den europeiske jazzen. Konsertene med bandet var alltid en fryd å være tilstede på, og de gangene Breuker og (ofte) trompeter Boy Raaijmakers tok sats fra scenen og kastet seg på ryggen ut på bordene i salen mens de spilte, og ølglass, parykker og hvitvin fløy vegg-i-mellom, var alltid en fryd. Og det beste var at klovneriet og galskapen aldri gikk utover de musikalske prestasjonene. Det var kvalitet fra start til mål, og selv om de tok jazzen på dypt alvor, klarte de på en finurlig måte å kombinere den med humor og galskap, noe man gjerne kan savne hos en del ensembler i dagens jazz.

Og i tillegg til de 11 CDene inneholder boksen en bok med historiene rundt hver innspilling, pluss spennende og fine bilder som nesten er verdt pengene alene.

En samling plater med knalltøff og morsom jazz, som vil pryde ethvert møblert hjem!

Jan Granlie

Willem Breuker (ss, as, ts, cl, bcl, v, glock), Boy Raaijmakers (tp, acc, vacuum cleaner), Andy Altenfelder (tp), Cees Klaver (tp), Peter Masseurs (tp), Ad Klink (tp), Jos Kieft (tp), George Pancras (tp), Andy Bruce (tb), Willem van Manen (tb), Nico Nijholt (tb), Greg Moore (tb), Bernard Hunnekink (tb, tuba), Donald Blakeslee (tuba), Jan Wolff (frh), Bob Driessen (as, bs), John Tchicai (as), Hermine Deurloo (as), Peter Barkema (as, ss), André Goudbeek (as), Maarten van Norden (ts), Herman de Wit (ts), Frans Vermeerssen (ss, as), Hens Otter (cl), Leon Bosch (cl), Wim Jonas (bsn, cbsn), Werner Herbers (obo), Rob Bouwmeester (obo), Dil Engelhard (fl), Alex Coke (fl, ts), Rien de Reede (fl), Leonore Pameijer (fl, pic), Henk de Jonge (p, synth), Rob Du Bois (p, synth), Ruud Bos (p, synth), Louis Andriessen (p, org, hcd), Emil Keijser (p), André de Boer (org), Johnny Meijer (acc), Tonny Pels (mand), Wim Overgaauw (g), Eef Albers (g, b), Arjen Gorter (b), Maarten van Regteren Altena (b), Tom de Ligt (b), Rob Verdurmen (dr), Arend Niks (dr), Han Bennink (dr), Bert von Dijk (hcd), Lorre Lynn Trytten (vio), Aimée Verslootr (avio), Ernö Ola (vio), Rami Koch (vio), Jan Erik von Regteren Altena (vio), Leo Vleeschower (avio), Susanna Degerfors (c), Hans Bonsel (c), Eduard van Regteren Altena (c), Denise Jannah (v), Greetje Bijma (v), Loes Luca (v), Peter Bolhuis (v)

Skriv et svar