Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Skiver du bør ha

MILES DAVIS

«The Complete Columbia Album Collection»
Sony Music 88697524922

Alle Miles Davis sine 52 album for Columbia fordelt over 70 CDer samlet i en boks? Strålende! Og den perfekte gave til deg selv, uansett hvor i jazzens landskap du befinner deg! I tillegg får man en konsertDVD fra Europaturnéen i 1967 og en fyldig bok (250 sider) med alle detaljer om innspillingene. Kan det bli stort bedre? Neppe!

Dette er uansett et historisk dokument, et jazzhistorisk dokument, sett fra trompeteren Miles Davis’ ståsted. Fra samarbeidet med Tadd Dameron Quintet i mai 1949, til samarbeidet med den danske trompeteren Palle Mikkelborg den 14. desember 1984, formidlet av de ypperste av de ypperste utøverne innen jazzfaget.

Det hele starter altså i 1949 med «In Paris Festival Int’l De Jazz May, 1949», hvor en relativt ung Miles spiller med Tadd Damerons Quintet. Og derfra og ut er denne samlingen en historiefortelling som sier det meste du trenger å vite om jazzens utvikling, amerikanernes historie og hvordan en av musikkhistoriens viktigste innovatører beveget seg. Samarbeidet med John Coltrane og Julian «Cannonball» Adderley, Kvintetten med Wayne Shorter, Ron Carter, Tony Williams og Herbie Hancock, og helt fram til Mikkelborgs mesterverk «Aura» med i hovedsak danske musikere.

For oss som var til stede under den legendariske «midnattsmessen» i Idrettens hus i august 1984, hvor Miles og hans kumpaner gjorde Moldejazz-historiens udiskutabelt beste konsert, og som er en smule opphengt i hva denne merkelige

skruen av en musiker har bedrevet opp gjennom årene, er dette en boks musikk som er et must i samlingen.

Favoritter? Nedturer? Det er umulig å rangere. Nedturer forefinnes overhode ikke. Men favorittene står i kø. Nå i ettertid er det klart at mesterverket «Kind of Blue» står skyhøyt. Samarbeidet med Gil Evans, «Milestones», «Four & More» – den første plata med kvintetten med Shorter, Hancock, Carter og Williams, «Miles in Berlin», starten på den «elektriske» Miles med «Filles De Kilimanjaro», «In A Silent Way» og «Bitches Brew», min egen favoritt gjennom alle tider «Tribute to Jack Johnson», eller «Filmore»-skivene, det legendariske trompetkoret på «Isle Of Wight», «On the Corner» eller den fantastiske og kreative «Get Up With It», eller «come backet» med «The Man With The Horn», «We Want Miles» og «Decoy». De lærde strides om hva som er best. Uansett er dette en samling moderne jazzmusikk som bør forefinnes i det norske læreverket for ungdomsskolen. En bedre inngang til den nyere musikkhistorien får du ikke. Og for den som er opptatt av å ha et rimelig møblert hjem, er dette selve prikken over i’en.

Har du et par tusen spenn som ligger og støver ned ett eller annet sted, så er min anbefaling: Tull dem ikke bort på aksjer eller verdipapirer. Sett dem ikke i banken. Bruk dem ikke til å nedbetale gjeld. Kjøp «The Complete Columbia Album Collection» og du vil få et rikere liv. Bør skrives ut på blå resept!

Jan Granlie

[amazon_link asins=’B002EOF7U8′ template=’salt-peanuts-amazon-link-NO’ store=’salt-peanuts-21′ marketplace=’UK’ link_id=’036014db-c0d7-11e8-a052-0706f4222915′]

Skriv et svar