Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Rune Nicolaysen R.I.P.

Saksofonisten Rune «Nico» Nicolaysen sovnet stille inn torsdag 6. oktober, bare 63 år gammel, etter lengre tids sykeleie. Utenfor miljøet var nok Nicolaysen langt mindre kjent enn mange av sine kolleger i jazzmiljøet i Oslo fra tidlig på 1980-tallet og utover. Men innenfor miljøet visste de aller fleste hvem han var og hva han sto for.
Rune Nicolaysen ble født 13. februar 1959 i Oslo. Han kom tidlig med i jazzmiljøet i Oslo, medbringende tenorsaksofon og fløyte. Han deltok på plateinnspilling med Sandvika Storband i 1980, og ble ikke lenge etter med i Oslo 13. I en periode spilte han også i Kjell Karlsens og Paul Weedens orkestre. Han sto tidlig fram som en god saksofonist med en fin tone i hornet. Etter hvert ble han med i flere Oslo-baserte grupper, blant annet i bandene som var en slags videreføring av det mytiske bandet Siffen, Diffen, Affen & Roman, etter at Alf Kjellmann reiste nordover igjen. Disse bandene – som Brinck Johnsen Oktett og Winds Hot & Cool – var vel nærmest å anse som husband på klubben Jazz Alive på 1980-tallet. I tillegg deltok han på en lang rekke studioinnspillinger over et bredt musikalsk felt. Han inngikk også i blåserrekka til Ung Pike Forsvunnet.

Han var medlem av Ruuds Hospital på midten av 1980-tallet. Denne kvartetten inngikk seinere i Oslo Groove Company, der Nicolaysen også var en tydelig stemme. Her bidro han blant annet med den fine låta «Lament» til kompaniets første album Oslo Groove Company Anno 1990. Hans første – og eneste – plate i eget navn ble Fuglen, med Rune Nico Trio, utgitt på Hot Club records i 2003 med Ole Morten Vågan på bass og Torstein Ellingsen på trommer.

Her er hva noen av hans venner og kolleger har skrevet om Rune Nicolaysen etter at han gikk bort.

Ung Pike Forsvunnet
Det gjør så vondt så vondt, men Rune er altså ikke blant oss mer. Han døde i går kveld, etter en tid med sykdom. Altfor tidlig, bare 63 år gammel.

Rune Nicolaysen var annerledes. Levde annerledes. Men han var den snilleste mannen og saksofonisten i verden. Jazzen sto han nærmest, og han spilte i en drøss med band. Da vi i Ung Pike Forsvunnet i 1985 fant ut at vi ville ha med blåserekke, var vi så kry da Rune Nico sa ja til å være med i et rockeband som vårt. Så fulgte en tid hvor vi spilte og lo oss fra Sogndal til Arendal, fra Hulen i Bergen til Club7 i Oslo, fra Nesbyen til Trondheim og landet rundt for øvrig.

For 3 år siden var Rune med oss på Gamla, med sitt sedvanlige sikre spill og sin nydelige sax-tone. Det ble siste kveld med gjengen. For nå altså: aldri mer, og det fyller oss med vemod. Vi bøyer nakken i takknemlighet for det vi fikk, og sender de varmeste tanker vi har til de som sto Rune enda nærmere. Så får vi håpe det er en jam å joine dit han har reist.

Ole, Anne, Tellef, Øivind og resten av UPF.

Sandvika Storband
Rune «Nico» Nicolaysen har forlatt verden så alt for tidlig etter lang tids sykdom. Sandvika storband hadde gleden av å ha en ung Nico i saksofonrekka hvor han bl.a bidro på bandets første plateutgivelse med sin flotte tenor-tone. Hvil i fred Nico <3 –<@

Oslo Groove Company
Hvil i fred Rune Nicolaysen (13/2-1959-6/10-2022) <3

Erik Smith, musiker
Det er vanskelig å ta innover seg at Rune Nicolaysen, Nico, har forlatt oss. Han sovnet inn i går kveld 63 år gammel.

Rune var en spesielt snill, varm, inkluderende og særegen person. Han spilte, og skrev musikk, akkurat som han var.

Jeg spilte med Rune første gang i 1983, en øvelse hjemme hos ham med Stein Eide Band. Men det var først da vi begge slo oss sammen med gitarist Asbjørn Ruud og bassist Bjørn Holta i bandet Ruuds Hospital i 1986 at vårt lange samspill og vennskap startet for alvor. Omtrent samtidig ble Oslo Groove Company startet og Rune ble en tydelig stemme i bandet med sitt særegne spill, låter og arrangementer så lenge det eksisterte.

Det dukker opp mange minner i en sådan stund. Vi hadde faste jazz-luncher hjemme hos meg i mange år på 90-tallet hvor vi spiste godt, drakk masse kaffe og hørte musikk hele dagen. Rune tok alltid med noe nytt som jeg ikke hadde hørt, og jeg prøvde å finne noe han ikke kjente til fra før. Vi fant bl.a. en felles favoritt i trommeslager Peter Erskine og en av mange presanger Rune hadde med seg til lunchene våre var CD´en hans «Sweet Soul». Foran på coveret står det med Runes karakteristiske håndskrift, «God Sommer-Rune». Den skulle bli en av mine favoritt-plater som jeg har spilt mye oppigjennom, og hver gang tenkt på Rune, en ekte «Sweet Soul».

En utrolig søt historie, som sier mye om Rune, er da jeg i egenskap av bandorganisator for Jens Wendelboe ringte ham for å booke ham til en meget godt betalt event-jobb. Hans velkjente, hyggelige «hei, det er Rune» lød i andre enden. Jeg fremførte mitt ærende og ventet på svar. Det var følgende; «Det skulle jeg veldig gjerne gjort Erik, men jeg har avtale om å besøke tanten min på Mysen den helga». Jeg ble litt forfjamset, men så gikk det selvsagt opp for meg at det var Rune jeg snakket med. Selvsagt prioriterte han slik og det var ingenting i verden som kunne få ham til å forandre mening.

Takk for vennskap, samspill og en masse gode minner Rune. Du er dypt, dypt savnet. Hvil i fred!

Bernt Brinck-Johnsen, musiker
RIP, Rune Nico, nok en forferdelig nyhet. Rune gikk ut av tiden i går. En god venn, kollega og samarbeidspartner. Vi spilte sammen på Club 7, Hot House, Jazz Alive på 80-tallet og nå senest på Herr Nilsen 3 år siden. Han var også med i Winds Hot&Cool og ga ut LP’en Nostalgia Up to Date.

En flott jazzmann. Dypt savnet!

Rune Haglund, musiker
Saksofonist og komponist Rune Nicolaysen sovnet stille inn i går kveld etter lang tids sykdom, 63 år gammel. Nico var verdens snilleste menneske, en gjennomgod musikant med en helt særegen tone i hornet han var alene om! Hadde vi hatt et landslag i snillhet så hadde Nico trent det! Han deltok på utallige plater og gav også ut egen musikk med egne band, musikk vi gudskjelov kan nyte for all fremtid. Han var sentral i Oslo Groove Company fra start til slutt og etterlater seg et stort savn både sosialt og musikalsk.

Takk for all moro, Nico, «the Goonies» er historie.

Hvil i fred min venn, jeg vil huske deg med glede bestandig <3 –<@

Torstein Ellingsen, musiker
R.I.P. kjære Rune Nicolaysen (1959-2022). Din personlige tone og ditt vennlige vesen er dypt savnet! Hør dette originale, idérike og kraftfulle saxofonspillet: «Lament» med Oslo Groove Company, fra Anno 1990.

Odd-Arve Hjørungdal, musiker
RIP, Rune Nicolaysen. Jeg hadde gleden av å spille sammen med deg mange ganger. En unik tenorist var du.

Fredrik Eide Nilsen, musiker
Rune «Nico» Nicolaysen har forlatt oss, altfor tidlig. Han sovnet stille inn etter lang tids sykdom. Hvis det finnes en jazzhimmel der oppe så er hedersplassen reservert til ham. Ingen over, ingen ved siden. <3

Hanna Paulsberg, musiker
Hvil i fred, Rune Nicolaysen <3

Hvil i fred, Nico!

På vegne av salt peanuts*-redaksjonen,
Johan Hauknes

Du kan høre Rune Nicolaysens solo i Helge Sundes «Callisto». og mye mer, fra Oslo Groove Companys konsert på Rockefeller i 1994, i dette opptaket av NRK.

Hele konserten med Oslo Groove Company kan du se blant våre utvalgte videoklipp med denne lenken.

Skriv et svar