Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Shining med ny plate og turné

Fredag 23. oktober slipper Shining et musikalsk krafttak av en plate: ”International Blackjazz Society”. Kjent som skaperne og pionerene av sjangeren ”blackjazz” har det kritikerroste bandet presset musikalske grenser og høstet en rekke priser.

Albumet er oppkalt etter den hemmelige organisasjonen ved navn «International Blackjazz Society» – et mystisk brorskap med røtter i Paris, London, Warszawa, Los Angeles, Tokyo og Oslo; som har ett mål for øyet; å fremme “Cultural Excellence”.

Shining feirer albumslippet med å reise på en omfattende Europaturné med 27 konserter fordelt på 16 land og avslutter det hele med to konserter i Norge på Parkteatret i Oslo 28. november og Hulen i Bergen 3. desember.

Shining er kjent for sin nyskapende musikalske stil der eksperimentell metal møter jazz i et kontrollert musikalsk kaos, fremført med industriell presisjon. Dette lydbildet i kombinasjon med Shinings energiske og eksentriske live-opptredener, er hva som fikk verden til å få øynene opp for dette sjangerdefinerende bandet. På ”International Blackjazz Society” har Shining tatt musikken og sjangeren et steg videre.

– International Blackjazz Society” er på en måte det manglende leddet mellom albumet ”Blackjazz” fra 2010 og ”One One One” fra 2013. Den er nok også den mest helstøpte plata fra Blackjazz-universet vi har laget. Albumet fungerer like godt som en introduksjon til blackjazz for nye lyttere som den er en videreføring og utvikling for våre trofaste fans som har vært med på reisen siden starten, forteller multiinstrumentalist, vokalist og låtskriver Jørgen Munkeby. – Noen av låtene har de ekstreme og eksperimentelle delene fra ”Blackjazz”, mens andre låter bringer videre de fengende og fokuserte elementene fra ”One One One”. I så måte vil jeg si at ”International Blackjazz Society” er en av våre mest varierte plater. Den har til og med en ballade!, legger han til.

Med seg på laget har Munkeby et knippe dyktig musikere som setter sitt preg på Shinings karakteristiske og komplekse lydbilde. Med Håkon Sagen på gitar, Eirik Tovsrud Knutsen på tangenter og Ole Vistnes på bass, er Shinings musikalske univers komplett. Men selv om presisjon og tekniske ferdigheter spiller en viktig rolle i Shinings musikk, har albumet også noen dypere lag.

– Albumet handler i det store og det hele om å gå sin egen vei og være komfortabel med å gjøre ting annerledes enn alle andre – om det å ha mot til å gå mot strømmen. Et annet tema som går igjen på denne utgivelsen er den indre konflikten mellom å holde fast på impulskontrollen og ønsket om å slippe det å ha kontroll. Dette reflekteres i lydbildet som har elementer både fra det kontrollerte og industrielle til det frie og improviserte. I tillegg berører musikken de dystre sidene ved menneskets natur; som løgner, manipulering og overdrevne lyster og behov som aldri kan fylles, forklarer Munkeby.

For å sette sitt musikalske temperament på prøve bestemte Shining seg for å spille en konsert på selveste Trolltunga. Den smale fjellhyllen ruver 700 meter over havet og har stup på alle kanter.
Tungt musikalsk utstyr, PA-anlegg og strømaggregater ble fløyet opp til klippen der bandet skrudde på full styrke så blackjazzen ljomet gjennom fjellet. Det ble en helt unik opplevelse for rundt 300 fans og turgåere som hadde tatt den fem timers lange og krevende turen opp til toppen. Konserten ble også filmet, og nylig lanserte Shining den spektakulære og nervepirrende musikkvideoen til låta ”Last Day”.

– Dette er det villeste jeg noen gang har vært med på! Først og fremst er jeg glad for at vi alle fortsatt er i live, men jeg er også glad for at vi fikk det tekniske aspektet ved dette til å fungere, det er ingen enkel oppgave å planlegge en metalkonsert på toppen av et fjell med stup på alle kanter! sa en entusiastisk Munkeby etter konserten.

”International Blackjazz Society” er spilt inn i Oslo og Los Angeles, mikset av Sean Beavan (Nine Inch Nails, Marilyn Manson, No Doubt, Depeche Mode) og mastret av Tom Baker (Ministry, Nine Inch Nails, Avenged Sevenfold).

Shining består av:

Jørgen Munkeby – vokal, saksofon, gitar, produsent
Tobias Ørnes Andersen – trommer
Håkon Sagen – gitar
Eirik Tovsrud Knutsen – keys
Ole Vistnes – bass

Turnédatoer høsten 2015:

28/10 – Gothenburg, Fangelset (SE) 12/11 – Luxembourg, Sonic Visions (LU)
29/10 – Copenhagen, Lille Vega (DK) 13/11 – Frankfurt, Nachtleben (DE)
30/10 – Hamburg, Überjazz (DE) 14/11 – Stuttgart, Keller Klub (DE)
31/10 – Dresden, Groovestation (DE) 15/11 – Utrecht, Tivoli de Helling (NL)
01/11 – Krakow, Fabryka (PL) 16/11 – Bochum, Matrix (DE)
02/11 – Warsaw, Hydrozagadka (PL) 17/11 – Brussels, Rotonde Botanique (BE)
03/11 – Wroclaw, Liverpool Club (PL) 18/11 – Paris, Divan Du Monde (FR)
04/11 – Prague, Lucerna Music Bar (CZ) 19/11 – London, Underworld (UK)
05/11 – Vienna, Viper Room (AT) 20/11 – Glasgow, Ivory Blacks (UK)
06/11 – Budapest, A38 (HU) 21/11 – Milton Keynes, Craufurd Arms (UK)
07/11 – Ljubljana, Kino Siska (SI) 22/11 – Manchester, Sound Control (UK)
08/11 – Bologna, Locomotiv (IT) 28/11 – Oslo, Parkteatret
09/11 – Milan, Lo-Fi (IT) 03/12 – Bergen, Hulen
10/11 – Winterthur, Salzhaus (CH)
12/11 – Luxembourg, Sonic Visions (LU)
13/11 – Frankfurt, Nachtleben (DE)
14/11 – Stuttgart, Keller Klub (DE)
15/11 – Utrecht, Tivoli de Helling (NL)
16/11 – Bochum, Matrix (DE)
17/11 – Brussels, Rotonde Botanique (BE)
18/11 – Paris, Divan Du Monde (FR)
19/11 – London, Underworld (UK)
20/11 – Glasgow, Ivory Blacks (UK)
21/11 – Milton Keynes, Craufurd Arms (UK)
22/11 – Manchester, Sound Control (UK)
28/11 – Oslo, Parkteatret
03/12 – Bergen, Hulen

 

(Foto: Alexander Benjaminsen)

 

Skriv et svar