Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Sterk start på oktober på Victoria/Nasjonal jazzscene

Oktober starter svært sterkt på Victoria/Nasjonal jazzscene i Oslo. Nyskapende, amerikansk kvartett, en av verdens ledende vokalister, jubileum med fri improvisasjon og norsk jubileum pluss invielse av nytt flygel.

Det starter med Eple Trios 10års jubileum onsdag 1. oktober. Denne trioen jubilerer på Nasjonal Jazzscene, med å slippe sin nye plate «Universal Cycle». Nasjonal jazzscene feirer også en annen begivenhet: et flunka nytt, fantastisk velklingende Steinway C flygel skal innvies denne kvelden av pianisten Andreas Ulvo. Med før konserten med Eple Trio vil mannen som har testet ut Steinways flygelgalleri, Tord Gustavsen og Anja Lauvdal gjøre hvert sitt sett.

Torsdag 2. oktober får man muligheten til å høre vokalisten over alle vokalister, den godt voksne Sheila Jordan. Hun har siden 60-tallet vært en sentral skikkelse i vokaljazzen, og er nå på turné i Norge. Med seg denne kvelden har hun norsk komp, bestående av Ivar Antonsen (p), Bjørn Alterhaug (b) og Espen Rud (dr).

Dagen etter, den 3. oktober, kommer av av USAs mest omtalte trompetere til Nasjonal jazzscene. Ralph Alessi har de senere årene markert seg som en av de mest kreative trompetere fra Sambandsstatene nå om dagen. Han kom med platen «Baida» på ECM i fjor, en plate som virkelig la Europa åpent for han. Til Oslo kommer han med musikerne fra platen, Gary Versace (p), Drew Gress (b) og Dan Weiss (dr).

Og som om ikke dette var nok for en stakkars jazzklubbbesøkende: Lørdag 4. oktober feirer man den nederlandske jazzklubben Bimhuis sitt 40års-jubileum på Nasjonal jazzscene. Denne Amsterdam-klubben må regnes som en av Europas beste, og derfor er det nesten en sensasjon at de legger noe av feiringen til Oslo. Her får vi møte den nederlandske trommeslageren Han Bennink i duospill med den estiske gitaristen Jaak Sooäär, i et forrykende sett hvor ingen blir sittende uberørte tilbake. Soäär har i lengre tid vært den ledende jazzmusikeren fra Estland, mens Han Bennink har husert i Instant Composers Pool (ICP) i 50 år sammen med Misha Mengelberg og alle de andre gale, nederlandske jazzmusikerne.

Deretter får vi høre den unge, slovenske pianisten Kaja Draksler – etter vår mening, det største pianotalentet fra Europa på flere år. Hun kom med soloplate på Clean Feed i fjor, som høstet strålende kritiker, bla. Her i salt peanuts*. Vi hørte henne første gang på 12 Points-festivalen hvor hun spilte med sitt utmerkede Aqropolis-band.

Så her er det bare å sette av uka, hvis du befinner deg i Oslo. Vi gleder oss som en unge på julaften!

http://nasjonaljazzscene.no/

One Response to “Sterk start på oktober på Victoria/Nasjonal jazzscene”

  1. Johan Hauknes

    Og som ikke det er nok!
    SubTrio på Kampenjazz på søndag!
    Yiiiiihaaaaaaaaaaa!

    Svar

Skriv et svar