Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Svend Asmussens 100-årsdag den 28. februar feires med bok og CD-boks

Det er ingen tvil om at Svend Asmussen er kvalifisert til tittelen som tidenes beste jazzfiolinist – sammen med noen få instrumentkollegaer. Men i motsetning til sine konkurrenter, har han vært involvert i mye mer enn kun å være en fiolinist i verdensklasse. Kort sagt, Svend Asmussen er et fenomen. Ikke bare fordi han har levd i hundre år, men også på grunn av at han i løpet av disse 100 årene har vært en ofte benyttet skuespiller, både i film og revy, han har spilt med en rekke artister utenfor jazzsegmentet, fra Gerda og Ulrik Neumann til Shu-Bi-Dua, og innenfor jazzen har han spilt med Stephanne Grapelli, Fats Waller, The Mills Brothers, Josephine Baker, Alice Babs, Toots Thielemans, Niels-Henning Ørtsed Pedersen, Jan Johansson, Putte Wickman, John Lewis, Stuff Smith, Jean-Luc Ponty, Lionel Hampåton, Kenny Drew, L. Subramaniam og David Grisman for å nevne noen.

Han debuterte som fiolinist i 1928, på plate i 1935 – resten er historie, som vi ikke skal gå nærmere inn på her. Det kan man i stedet gjøre ved å lese den nye boken om Asmussen som nettopp er kommet ut. Og samtidig om manleser boka, kan man hygge seg med en nylig utkommet boks med fem CDer og en DVD med denne fargerike, danske musikeren.

På CDene kan du høre Svend Asmussen (vio, vib, voc, m.m.) +

På CD1: 1936 – 1944. Peter Rasmussen (tb), Poul Hindberg (cl), Kjeld Bonfils (p & vib), Svend Hauberg, Ulrik Neumann, Jørgen Ingmann (g), Niels Foss (b), Erik Frederiksen (dr), Gerda Neumann (voc), m.fl. 15 låter.

CD 2: RHYTHM IS OUR BUSINESS. Max Leth (p, vib), Ulrik Neumann (g), Jørgen Ingmann (g), Frank Jensen, Poul Gregersen (b), Preben Oxbøl (dr, b). 1953 & 1958. 23 låter.

CD 3: TWO OF A KIND: Stephane Grappelli (vio), Jørgen Grauengaard (g), Niels-Henning Ørsted Pedersen (b), Ole Molin (g), William Schiøpffe(dr), m.fl. 1964 & 1965. 12 låter.

CD 4: STUFF SMITH, SVEND ASMUSSEN, GEORGE ARVANITAS TRIO: Stuff Smith (vio, voc), Jørgen Borch (p), Erik Mølbak (b), Bjarne Rostvold (dr) / Georges Arvanitas (p), Patrice Curatini (b), Charles Saudrais (dr). 1966 & 1985. 8 låter.

CD 5: FIT AS A FIDDLE: Jacob Fischer (g), Jesper Lundgaard (b), Aage Tanggaard (dr). 1996. 11 låter.

DVD: SVEND ASMUSSEN QUARTET: Kenny Drew (p), Niels-Henning Ørsted Pedersen (b), Ed Thigpen (dr). Montmartre, Copenhagen 1986. 7 låter – 40 minutter.

Boksen er utgitt på Stroyville og har fått tittelen «The Incomparable fiddler Svend Asmussen 100 Years».

Boken, «Svend Asmussen 100 år for fuld musik», er forfattet av Frank Büchmann-Møller og Kjeld Frandsen og den er nylig utkommet på det danske forlaget Lindhardt og Ringhof.

I danske Jazzklubben, en «bokklubb» for jazzplater, skriver man følgende om utgivelsen (som foreligger i det kommende tilbudet fra klubben):

At fylde hundrede år er i sig selv en bedrift, og Svend Asmussen er en af de største danske jazzmusikere nogensinde. Bogen er et portræt i ord og billeder og samtidig en musik- og kulturhistorisk skildring af et helt århundrede.

Svend Asmussen er født 28. februar 1916, dansk kapelmester, jazzviolinist, multiinstrumentalist og sanger. Debuterede i 1933 med sin egen kvartet og fik som den første danske jazzmusiker international opmærksomhed. Han har udgivet et hav af plader, der rækker fra «den gyldne swingtid» til samarbejde med de bedste musikere fra yngre generationer. Asmussen har også optrådt som skuespiller og entertainer og medvirket i en række danske musikfilmer, revyer og cabaret’er. Bogen følger hans liv fra barndom og ungdom, gennem den imponerende karriere og frem til de seneste år, hvor han bor en del af året i Florida. Blandt de mange musikere fra mange forskellige genrer, Svend Asmussen i årenes løb har optrådt eller indspillet sammen med, kan nævnes: Fats Waller, The Mills Brothers, Josephine Baker, Gerda og Ulrik Neumann, Alice Babs, Toots Thielemans, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Shu-Bi-Dua.

Berlingske Tidende skriver følgende om boken: «Lindhardt & Ringhof har produceret en læsevenlig bog på lækkert papir. Billederne og udvalget er luksuriøst, nærmest prangende – fremragende. Hvor er det skønt, så tæt medierne har fulgt Asmussens gøren og laden gennem nu snart 80 år, og lifligt, at bogudgiverne har givet den hele armen.»

Og Politiken følger opp med: «Svend Asmussen er musikeren, showmanden og elegantieren i ét. Ny bog danner et portræt af en af Danmarks væsentligste musikere nogensinde… De to forfattere, begge mangeårige kendere og formidlere af jazz, har skrevet dette opdaterede kunstnerportræt… Büchmann-Møller og Frandsen kommer godt og solidarisk rundt om den musikalske karriere fra wonderboy-årene i 1930’erne og den første knalddygtige sekstet, gennem 1940’erne og 1950’erne med musik, film og revysuccesser, Swe-Danes med Alice Babs i starten af 1960’erne og siden musikalske møder med store navne som Duke Ellington, Benny Goodman, John Lewis, Toots Thielemans og Herbie Hancock. Og naturligvis dækkes også Asmussens sene periode med hans stærke danske kvartet, sorgen over hans kone, Annegretes, død i 2000, der var ved at gøre det af med ham, og den nye blomstring med Ellen Bick-Meier, som Asmussen giftede sig med som 89-årig i 2005… et grundigt og solidt stykke arbejde med et stort bagvedliggende kildemateriale.» Politiken

Både CD-boks og bok kan bl.a. kjøpes på JazzCup i Gothersgade 107 i København.

Skriv et svar