Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Svenske Jazzkatter til fortjente vinnere

STOCKHOLM JAZZFESTIAL, 11.OKTOBER 2016: Så var det igjen tid for Sveriges Radio P2s utdeling av en av Sveriges viktigste jazzpriser, Jazzkatten, en skuptur i glass som symboliserer at vinneren har vært en musiker eller jazzmedarbeidere som har markert seg sterkt det siste året, eller som man gjerne vil sette pris på.

Hvert år er dette en relativt stor begivenhet, som direktesendes på Sveriges Radio P2, og jazzklubben Fasching er alltid fyllt opp til randen når «kattene» skal deles ut.

I år var det seks priser, mot vanligvis fem. Årets nykommer, årets komponist, årets band, årets musiker, gullkatten, og årets nye pris, årets spesialpris.

I tillegg presenteres flere band live, og i år var det Per «Texas» Johanssons prosjekt «De långa rulltrapporna i Flemingsberg», som fikk eders utsendtes pris.

Gjennom hele kvelden var det stor stemning på utdelingen, og det virket som alle var fornøyde med juryens valg, en jury som i år besto av jazzmedarbeiderne på Sveriges Radio.

Og vinnerne ble:

Årets nykommer: Anna Lund (trommeslager) (bildet)
Anna Lund kjenner de fleste som trommeslager i bandet Anna Högberg Attack!, men hun er også å finne i en rekke andre bandkonstellasjoner, blant annet sammen med Marilyn Mazurs store kvinneband.

Årets spesialpris: Lennart Strömbeck (leder av Umeå Jazzfestival)
Med 25 år på baken som leder av Umeå Jazzfestival, har Strömbeck vist seg som en uredd fornyer av Umeå Jazzfestival, som snart fyller 50 år. Han har stått i spissen for en dyktig organisasjon, som har tatt festivalen til å bli en av de beste i Norden.

Årets musiker: Filip Jers (munnspill)
Filip Jers blir kalt en svensk munnspillsensasjon, og har vunnet en rekke internasjonale priser for sitt spill. Han er den første som har gått ut fra Musikhögskolan i Stockholm med master i munnspill, og hans debutplate «Spiro» kom i 2011.

Årets gruppe: Tonbruket
Tonbruket er bassisten Dan Berglunds hovedprosjekt etter at e.s.t. måtte nedlegges på grunn av Esbjörn Svenssons død for noen år siden. Bandet består, forutenom Berglund, av trommeslageren Andreas Werlin, gitaristen Johan Lindström og pianisten Martin Hederos.

Årets komponist: Josefine Lindstrand (vokal)
Lindstrand har tidligere fått Ted Gjärdestadsprisen og Rikskonsertenes pris i Sverige. Hun ble for alvor kjent utenfor Sverige på grunn av sitt samarbeid med Django Bates, og hennes første soloplate «There Will Be Stars» kom i 2009, og fikk stor oppmerksomhet.

Gullkatten: Monica Domenique (komponist, pianist)
Monica Domenique er en helt egen institusjon i svensk populærmusikk og jazz. Hun har gjort det meste som musiker, fra opera, filmmusikk, Grand Prix og jazz, blant annet med broren Palle Danielsson.

Skriv et svar