Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Thomas Strønen vinner DNB-prisen

Musiker og komponist Thomas Strønen er tildelt Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris, DNB-prisen, for 2022. Prisen på 200.000,- ble annonsert under jazzfestivalens åpningskonsert, og blir delt ut til musikere som har markert seg sterkt på den norske jazzscenen.
Prisen på kr 200 000,-  er en av tre priser som ble delt ut på festivalens åpningsdag.

Allerede som ganske ung ble han lagt merke til som en fremragende utøver på sitt instrument, og han markerte seg snart både som bandleder og som komponist, skriver juryen i sin begrunnelse, som videre vektlegger trommeslagerens store musikalske spenn, fra frie, ekspressive sammenhenger til lyriske pianotrioer, i tillegg til et omfattende virke som sjangeroverskridende komponist.

Siden endt utdannelse fra Jazzlinja på NTNU i Trondheim har Thomas Strønen utviklet seg til å bli en ettertraktet musiker både innen – og utenlands, og har flere innspillinger for de anerkjente plateselskapene ECM og Rune Grammofon på samvittigheten. Av nyere prosjekter har han gjort seg bemerket med sin egen gruppe «Time Is A Blind Guide», en trio med Ayumi Tanaka og Marthe Lea og et besnærende samarbeid med Snah fra Motorpsycho. Gjennom sitt arbeid som underviser på Musikkhøgskolen i Oslo er Thomas Strønen blitt en viktig skikkelse for unge, utforskende trommeslagere og perkusjonister, noe juryen også tok med seg i betraktningene rundt årets tildeling.

Musikerprisen har blitt delt ut på Kongsberg i mange år, og deles i år ut i samarbeid med DNB som sponsor. Prisen gis til musikere som har gjort seg bemerket først og fremst i kraft av sitt håndverk, men som også har et tydelig og egenartet musikalsk uttrykk, og en evne til å sette spor i norsk musikkliv.  Fjorårets pris ble tildelt pianist Anja Lauvdal.

På årets Kongsberg Jazzfestival spiller prisvinneren to konserter, en med Tuva Syvertsen og Ole Morten Vågan og en med kvartetten Parish. I festivalens prisvinnertradisjon kommer han tilbake til festivalen også neste år.  –   Vi gleder oss allerede til å ønske Thomas Strønen velkommen til festivalen i 2023, og ser stort frem til spennende musikalske prosjekter – sier festivalsjef Ragnhild Menes.

Foto: Anne Valeur

Skriv et svar