Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Trygve Waldemar Fiske årets JazZtipendiat

SpareBank 1 SMN JazZstipendiat 2022/2023 er tildelt bassist og komponist Trygve Waldemar Fiske og hans prosjekt «Fire is the Fuel/Brenn i meg»

Trygve Waldemar Fiske (f.1987) er født og oppvokst på Frei i Kristiansund og har de siste årene markert seg som en av landets dyktigste og mest brukte jazzbassister.

Fiske har mottatt en rekke stipender gjennom karrieren. Som del av Hanna Paulsberg Concept har han bl.a. vunnet Young Nordic Jazzcomets. Som bandleder og komponist har Fiske dannet blant annet Waldemar 4 og Trygve Fiske sekstett, etter at han mottok talentpris på Moldejazz i 2013 og fikk et bestillingsverket til Trondheim Jazzfest og Festspillene i Kristiansund i 2021.

SpareBank 1 SMN, Midtnorsk Jazzsenter, Moldejazz og Talent Norge står bak dette årlige stipendet; som er det største musikkstipendet i Norge.

Juryens begrunnelse:

«Fire is The Fuel/ Brenn i meg» bygger videre på ideen om å få en sekstett til å låte som et orkester – nå vil han «få et orkester til å høres ut som en sekstett». Eller sagt på en annen måte: «Et stort ensemble som samspiller like sømløst og tett som en sekstett og som gir hver musiker plass og mulighet til å bidra med det de er gode på.»

Trygve Waldemar Fiske sin musikk henter inspirasjon fra store deler av jazzhistorien, med den swingende musikken fra 50- og 60-tallet, men også elektroniske impulser fra pop-og samtidsmusikk. Fiske uttaler at han gjennom sine siste arbeider har utvidet sin kompositoriske verktøykasse og forståelse for hvilke muligheter som ligger i det å skape ny musikk, særlig etter at han begynte å bruke kontrabassen mer aktivt i komponeringsarbeidet.

Om sitt kommende verk sier han: «Jeg har rett og slett lyst til å skrive musikk med mer fokus på rytmisk lek, ulike groover og temposkifter. Rytmisk utfordrende motiver, som forløser seg i rytmiske enklere motiver, som igjen forløser energi i improvisasjon og flow.»

Juryen har latt seg begeistre av Fiskes store spenn som musiker og hans formidable talent og evne som komponist. Fiske viser at han behersker kunsten å balansere musikalsk form med uttrykksfrihet. Gjennom sin seneste innspilling, Five Against You henter Fiske inspirasjon fra mange hold, og samler trådene i en elegant og særpreget Fiske-variant. Juryen mener at Fiskes musikk både er historisk bevisst og nyskapende.

Skriv et svar