Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Umeå Jazz Festival har programmet klart

Årets festival genomförs den 21 – 25 oktober med Umeå Folkets Hus scener som hemvist och mötesplats. Dessutom spelas det jazzmusik runt om i staden under festivalveckan: På Midgårdsskolan, Norrlandsoperan och andra ställen under rubriken Jazz på Stan.

Begrepp som tradition, kreativitet, nyfikenhet och tillgänglighet utgör fortfarande våra målbilder, medan vår vision att erbjuda en livlig och tillåtande mötesplats måste tonas ned detta år. Och återigen: det är i kraftfältet mellan de unga okända artisterna, de erfarna improvisationskonstnärerna, de smala uttrycken och välkända låtarna som de unika och minnesvärda upplevelserna skapas. Detta gör festivalen unik ifråga om livemusikhändelse.

Med anledning av Corona-pandemin ändras format och koncept. Vi begränsar oss till de tre scenerna Idunteatern, Studion och Äpplet på Umeå Folkets Hus. Vi erbjuder inget JazzPass (huskort) utan försäljningen inriktas på enskilda biljetter till varje konsert – i första hand som
förköpsbiljetter.

Varje scen får sin egen entré för insläpp och utsläpp samt garderob. Publikvärdar ser till att förmedla och noggrant bevaka att social distansering efterlevs i konsertrum och övriga publika miljöer. För att underlätta och skydda personal töms spellokalerna efter avslutad konsert.

Publikutrymmen och sittplatser anpassas för att uppfylla de krav och riktlinjer som FHM och regeringen fastställt. Social distansering ska upprätthållas i alla lägen. I rum där försäljning erbjuds införs bordsservering. Artister och teknisk personal kommer att informeras om hur vi upprätthåller social distansering – detta som en del av festivalens strategi gällande arbetsmiljö och särskilda insatser för att undvika smittspridning.

Onsdag den 7 oktober släpper vi biljetterna till Idunteatern – övriga om ytterligare några dagar!

Årets artister – ett urval
RKDIA är en ny power-house duo som via electronica, ambient, drömpop och improviserad musik pekar ut en ny inriktning för alla fans av streetsmart samtidsmusik. De turnerar jorden runt sedan mitten av 00-talet och har mejslat ut sin egen nisch inom jazz och klubbmusik, vilket öppnat för nya möjligheterna där genrergränser fått maka på sig. Denna duo består av Morten Schantz keyboards och Anton Eger trummor.

Lisa Nilsson & Norrbotten Big Band
Att sångerskan Lisa Nilsson äntligen kliver upp på Idunscenen under Umeå Jazzfestival är stort! En drömbokning skulle man kunna kalla denna fina artistkombination, där också landets bästa storband ingår – Norrbotten Big Band. De påbörjade sitt samarbete redan 2014 men denna succéartade matchmaking har sedan fortsatt ända in på 2020-talet. Musiken då?
Så här uttrycker sig Lisa själv: ”Vi ignorerar i sammanhanget genregränser och tar oss friheter mellan jazz, soul och brasilianskt. Med undantag för ett par av mina egna senare svenska kompositioner, får här hitlåtar från förr lämna plats för en jazzsångerskas behov.

Alexander Hawkins, solopiano
Här möter vi en musiker som inte liknar något annat inom modern kreativ musik – den engelske Alexander Hawkins. Han är en i det stora hela självlärd kompositör, pianist, organist och bandledare som jobbar inom en rad olika kontexter av kreativ musik och hans senaste arbeten har i den amerikanska jazztidskriften Down Beat beskrivits som ”bländande nya landmärken”. Hans egen unika ljudvärld är präglad av såväl kärleken till fri
improvisation som till komposition och struktur.

Mariam The Believer
The Wishing Well är ett nyskrivet röstverk av Mariam The Believer, ett poetiskt och musikaliskt tillstånd som utforskar vår mörkaste längtan och djupaste önskan. Mariam Wallentin är en artist som med stort hjärta och eftertänksamhet behandlar personliga ämnen lika gärna som allmänmänskliga. Hon är som en Alice Coltrane för vår tid. Med musikaliska rötter dels i improvisation, dels i pop och soul, har Wallentins karriär korsat ett flertal mångfacetterade territorium; Mariam är halva Wildbirds & Peacedrums och en av de kreativa krafterna i jazzkollektivet Fire! Orchestra. Hon har bland annat jobbat med band som Deerhof, med körer, stråk-ensembler, symfoniorkestrar, sjungit för Björk och varit med i en experimentell opera av Ben Frost.

Carsten Dahl Trinity
Han liknar sin musik och bildkonst vid vatten: ett universum som har ljud och rytm gemensamt. Allt rör sig framåt, antingen kraftfullt och explosivt eller blygsamt som långsamma skuggor i ett landskap av sjöar, åar och forsar. Carsten Dahl m(p),Nils Bosse Davidsen (b), Stefan Pasborg (dr)

Josefine Lindstand
Hon fick sitt svenska genombrott 2010 som årets Jazz i Sverige Artist 2010 och skivan There Will Be Stars. Då var hon redan internationellt firad sångerska med brittiska universalgeniet Django Bates. 2011 var hon gäst med sin musik hos Norrbotten Big Band. Resultatet blev strålande. Att hon så sällan hörs på jazzscenerna och mest hörs som pianist och körare hos olika popstjärnor som Darin och Petra Marklund speglar bara realiteter.

Christina von Bülow
Hennes spel hämtar inspiration från bland andra Stan Getz, Lee Konitz och Bill Evans. Sedan snart 30 år har Christina von Bülow hänfört jazzlyssnare med sitt lyriska spel och sin djupa förståelse och kärlek till musiken.

Andra lysande musiker som vi gärna nämner: Ulf Ivarsson, solobas, Norrbotten Big Band & Bo Sundström, Tobias Wiklund Quartet, Den Stora Frågan, Trondheim Jazz Orchestra/Johan Lindvall och Namna.

Årets hedersgäst
Hon är en svensk kritikerrosad sångerska, kompositör och improvisatör. Hon är född i Etiopien och uppvuxen i Vietnam och Sverige. Hon har en bakgrund i jazz och klassisk kyrkomusik.

En av hennes största passioner inom sången är att utforska de “instrumentala” möjligheterna i rösten. Hennes vokala repertoar inkluderar ljud och tekniker som ofta går tvärs emot de konventionella sångteknikerna.
Som den sanna kosmopolit hon är känner hon sig hemma såväl i avant-garde jazz, improviserad musik som i nutida musik. Hon har gjort till sin uppgift att utforska sin egen rösts instrumentala möjligheter i samma andetag som hon lyfter fram skandinavisk eller etiopisk traditionsmusik – som ofta exekveras i en oefterhärmlig och radikalt utmanande ny version. Och det har man kunnat höra i grupper som Paavo, New Songs, Fire! Orchestra, på operascener, i konserter med nutida musik eller som nu på festivalen, tillsammans med pianisten Alex Hawkins. Årets hedersgäst heter Sofia Jernberg!

Hele programmet finns HER

(Tekst: Lennart Strömbeck, Umeå Jazz Festival)

Skriv et svar