Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Unge møder jazz/folk/world-stjerner

De har vundet DMA-priser. De har international gennemslagskraft. Og nu sørger Spil Dansk for, at cirka 21 DMA-vindere også får deres musik langt ud over scenekanten på en stribe gymnasier landet rundt.

Det er dejligt for en musiker at vinde en Danish Music Award-statuette, som blåstempling for at vedkommendes musikalske kvaliteter er i top. Men det er endnu bedre at få musikken ud til et publikum – og måske endda nå en attraktiv ung målgruppe, der normalt ikke lytter med.

Derfor præsenterer Spil Dansk for tredje år i træk projektet ”DMA-vindere på tour” i samarbejde med JazzDanmark, World Music Denmark og ROSA-Folk.

Idéen er at promovere en lang række DMA-vindere inden for genrerne jazz, folk og world for et ungt publikum på bl.a. gymnasier og efterskoler. De medvirkende er på landevejen i Spil Dansk Ugen 31. oktober – 6. november. De giver intime solo/duo-koncerter og fortæller om deres liv som kunstnere.

Vinder-musik skal høres
Flere af de prisbelønnede har fuld gang i en international karriere, men de er ikke nødvendigvis velkendte i den brede offentlighed.

”Det vil vi gerne ændre på,” konstaterer sekretariatsleder Lars Winther fra JazzDanmark, som er en af ildsjælene bag det landsdækkende projekt DMA-vindere på tour. Han fortæller videre:

Det giver rigtig god mening for de smalle genrer at bruge Spil Dansk til at nå en ny målgruppe. Med DMA-vindere på tour sender vi nogle af de bedste danske musikere rundt i landet, så de kan møde unge mennesker i øjenhøjde. Det sker i et koncertformat, der er lidt mere interaktivt end normalt. Det er en blanding af en koncert og kunstnerens fortælling om at være professionel musiker. Vi håber, at vi med projektet kan være med til at prikke til publikums interesse for musikken. Og at vi kan give dem en forståelse for, hvad det vil sige, når en musiker fordyber og dygtiggør sig, så vedkommende måske endda kan leve af at spille musik,” siger Lars Winther fra JazzDanmark.

Blandt de medvirkende og toneangivende jazz-navne er guitarist Jakob Bro, saxofonist Lars Greve (der har hentet hele tre DMA-statuetter i forskellige sammenhænge), vokalist og cellist Lil Lacy (billedet) og trommeslager Stefan Pasborg. Han har turneret verden rundt og spillet med en række førende navne.

Blandt de medvirkende world-musikere er multiinstrumentalist Orhan Özgür Turan og den musikalske opdagelsesrejsende Rune Thorsteinsson, der er kendt for det DMA-prisbelønnede album ”Global Compositions”.

Inden for folk-genren kan unge på landets gymnasier bl.a. møde violinist og sanger Ditte Fromseier og Martin Seeberg. Sidstnævnte er kendt fra Sorten Muld, Valravn og Trolska Polska.

Foreløbig oversigt over arrangementer (tid/sted er endnu ikke bekræftet ved enkelte arrangementer):

FAVRSKOV: Qarin Wikstrom, Favrskov Gymnasium, mandag 31. oktober

SKANDERBORG: Jakob Bro, Walthers MusikCafé, tirsdag 1. november

KALUNDBORG: Aske Drabæk, Kalundborg Gymnasium, fredag 4. november

LOLLAND: Lars Greve, Maribo Gymnasium, mandag 31. oktober

MORSØ: Emil Jensen, Blidstrup Efterskole

EGEDAL: Orhan Turan, Egedal Gymnasium, mandag 31. oktober

LEMVIG: Mads Mathias, Lemvig Gymnasium, tirsdag 1. november

VEJLE: Mads Mathias, Rødkilde Gymnasium, onsdag 2. november

FAXE: Jakob Bro, torsdag 3. november

ROSKILDE: Stefan Pasborg & Dawda Jobarteh, Roskilde Tekniske Gymnasium, tirsdag 1. november

ROSKILDE: Stefan Pasborg & Dawda Jobarteh, Roskilde Gymnasium, tirsdag 1. november

KERTEMINDE: Ditte Fromseier, 10. KlasseCenter, tirsdag 1. november kl. 10

SYDSLESVIG: Emil Jensen, tirsdag 1. november

SKIVE: Bjonko Stosic, Skive Gymnasium, torsdag 3. november

BILLUND: Maria Faust, Billund Gymnasium

KØBENHAVN: Jakob Bro, Det fri Gymnasium, mandag 31. oktober kl. 16

KØBENHAVN: Lil Lacy, Skt. Annæ Gymnasium, fredag 4. november kl. 12

SYDDJURS: Mads Mathias, Rønde Gymnasium, mandag 31. oktober kl. 12:10

 

Fakta om Spil Dansk Ugen

* Spil Dansk Ugen er årets store fest for dansk musik og musiklivet. Der er arrangementer 31. oktober – 6. november. Selve Spil Dansk Dagen fejres torsdag 3. november.
* Der sker noget overalt i landet: På skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker, kulturhuse m.m.
* Kunstnere og arrangører er en blanding af professionelle, amatører, frivillige og lokale ildsjæle.
* Spil Dansk er blevet Danmarks største musikbegivenhed i al sin bredde og mangfoldighed.
* En lang række radiostationer, bl.a. alle DR’s radiokanaler, spiller lutter dansk musik.
* Spil Dansk-foreningens ejerkreds består af Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, Musikforlæggerne, Koda og Danske Populær Autorer.
* Spil Dansk samarbejder i 2016 direkte med 23 kommuner, som foreløbig har købt en ”Kommune-pakke”. Andre kommuner deltager uofficielt, og der sker noget i alle landsdele.
* Læs mere om Spil Dansk, tilmeld arrangementer, syng med i Danmarks Fællessang og tjek kalenderen på http://spildansk.dk

Tekst: JazzDanmark.dk
Foto: Peter Gannushkin

 

Skriv et svar