Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Waaooh! Mandagsklubben har booket Idris Ackamoor ☥ The Pyramids

Førstkommende mandag, den 7. oktober, kl. 21, kommer det en solid sensasjon til Mandagsklubben på 5e i Kødbyen i København. Siden den legendariske bandlederen og saksofonisten Idris Ackamoor har et par fridager på sin Europa-turné, har Kresten Osgood klart å få den legendariske musikeren og hans band The Pyramid til byen.

Idris Ackamoor ☥ The Pyramids er på en evigvarende turné i sin intergalaktiske musikalske odyssey, nå for å promovere deres nye innspilling, «An Angel Fell» på Strut Records. Platen kom riktignok ut i 2018, men etter at den ble sluppet, har de spilt overalt, og denne høsten besøker de en rekke spillesteder i USA, England, Tyskland, Frankrike, Sveits, Italia, Sverige og Tsjekkia – og altså lille Mandagsklubben i København.
Platen ble kåret til årets album av New York City Jazz Record, Record Collector, The Quietus Magazine og AllAboutJazz, for å nevne noen.

Bandet vil spille låter fra albumet fra 2018, pluss stoff fra 2016-utgivelsen «We Be All Africans» og også fra deres planlagte skive, «Shaman».

I dag består bandet av Idris Ackamoor på alt- og tenorsaksofon pluss mye annet, Sandra Poindexter på fiolin, Gary Brown på bass, George Hearst på trommer og perkusjn, Bobby Cobb på gitar og Ernesto Marichales på trommer og perkusjon. Men kjenner vi bandet rett, så vil det nok dukke opp enda flere musikere på scenen denne mandagskvelden.

Ackamoor er oppvokst i Chicago, og startet bandet The Pyramids tidlig på 70-tallet på Antioch College i Ohio som en del av Ceceil Taylor’s Black Music Ensemble. De turnerte en del i Afrika på 70-tallet, og tok med seg både mye inspirasjon og instrumenter derfra inn i Pyramid-bandet. Bandet ble oppløst i 1977, men Ackamoor ga aldri opp drømmen om bandet. Så han satte det sammen igjen for enkeltstående jobber rundt om i USA. Han har hele livet vært en politisk aktivist, og oppholdt seg i en periode i Sør-Afrika hvor han var aktiv innenfor Naturena Women’s Prison sammen med Rhodessa Jones.

I 2010 samlet han igjen bandet på permanent basis, og nå holder de det gående og er på veien så å si hele tiden.

Idris Ackamoor har spilt med de fleste innenfor den amerikanske freejazzen, så som saksofonistene Chico Freeman, Charles Tyler og John Tchicai, trommeslageren og perkusjonisten Don Moye og han var med i The Cecil Taylor Creative Orchestra. Sandra Poindexter har blant annet spilt med John Handy en periode, mens Gary Brown har delt scene med folk som Flora Purim & Airto Moreira, Pharoah Sanders, Steve Winwood, Dianne Reeves, Lou Rawls, George Duke, Roy Ayers og mange flere. George Hearst har spilt med folk som Herbie Hancock, Malo, Maze, Lenny Williams og Jorge Santana for å nevne noen og Ernesto Marichales har vært godt innarbeidet i den Londonske freejazzbevegelsen i flere år.

Hvis du er en av de mange som liker Sun Ra, eller like gjerne Fela Kuti, eller begge to, så er absolutt Idris Ackamoor ☥ The Pyramids noe du bør få med deg. For dette blir intergalaktisk musikk i det samme universelle landskap som Sun Ra og hans Arkestra har befunnet seg i de siste 50-60 årene.

Tekst: Jan Granlie
Skriv et svar