Våre beste video-klipp

2 x Keith og et flygel

1972 & 1973

MOLDE PÅ TV: I dag får du to konserter for prisen av en – Keith Jarrett solo i 1972 og 1973.

Keith Jarrett var første gang i Norge i 1966. Han var her tre ganger med Charles Lloyds store kvartett. Først på Club 7 i Oslo i mai, deretter i Molde kino, før de vendte tilbake til Aulaen i Oslo 29. oktober. Atlantic-platene «Charles Lloyd in Europe» og «The Flowering». På baksiden er det et foto fra Molde-konserten i kinoen.

Den andre august 1972 kommer Keith aleine til Molde. Soloplata «Facing You» på ECM er akkurat kommet ut, innspilt med Jan Erik Kongshaug, dagen etter konserten i Chateau Neuf med Miles Davis – hvor Jarrett også var med.

Keith Jarrett skal i kinoen holde det som i den monumentale listsa «Past Concerts» under keithjarrett.org, er registrert som den aller første solokonserten i det konsertformatet som vel er aller mest kjent fra ECM-plata «Köln Concert». Kontinuerlige improvisasjoner i 1-2 timer hvor den ene tanken tar den andre i en «stream of consciousness».

I Molde Kino holder han to solokonserter, 2. og 3. august. I det første klippet får du se og høre vel 40 minutter fra den siste konserten – en konsert som varte i 90 minutter. Her spilte Jarrett noe han enkelt og greit omtalte som «Molde -72». Denne konserten ble også radiosendt på NRK, men den må vi vente på. NRK starter opp digitalisering av radioopptak seinere i år.

I 1973 var Jarrett igjen tilbake i Molde Kino for nok en solokonsert i kinoen under festivalen 30. juli – 2. august. Denne gangen i farger! Femtien minutter ga NRK oss. Skal vi rett og slett kalle det «Molde -73»?

Tekst: Johan Hauknes

Keith Jarrett 1972:

 

Keith Jarrett 1973: