Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Chet Baker på Kongsberg 1979

I 1979 var det tid for 15-årsjubileet. Nå var Kongsberg jazzfestival trygt plassert som en av Nord-Europas viktigste festivaler – og hadde i løpet av det siste tiåret bidratt til … Les videre

KJF poster 1979I 1979 var det tid for 15-årsjubileet. Nå var Kongsberg jazzfestival trygt plassert som en av Nord-Europas viktigste festivaler – og hadde i løpet av det siste tiåret bidratt til å fornye norsk jazz, og til å løfte norske artister opp på den internasjonale scenen.

Jubileet ble bl.a. markert med at flere Kongsberg-favoritter fra de siste ti årene, ble invitert tilbake. Artisten tidligere kjent som Dollar Brand, nå med sitt islamske navn Abdullah Ibrahim, var tilbake på Kongsberg. Sonny Rollins kom tilbake for tredje gang på 1970-tallet. Og George Russel var igjen på plass med Jan Garbarek.

Men det var også noen førstegangsbesøkende ved Numedalslågens bredder dette året. En av disse var Chet Baker. Selv om han så ut som den slitne junkien han faktisk også var, var tonen i hornet like vakker og lyrisk som før – ja, om ikke enda mer så. Det var etterhvert kommet en sårhet i tonen hans, som ble ved helt til han døde mindre enn ni år seinere – han ble funnet på gata under hotellvinduet i andre etasje, tidlig om morgenen den 13. mai 1988 i Amsterdam.

Når vi nå skal se det eneste TV-opptaket NRK TV produserte fra jubileums-festivalen, er det sårt å høre Chet Bakers svar på spørsmålet, – Vil du jobbe med de samme musikalske ideene om femti år?

– Jeg vet ikke om det vil holde i femti år, jeg vil være glad om jeg kan melke ut ti år til!

Her er 39 minutter med Chet Baker med Wolfgang Lackerschmid trio – booket som Chet Baker kvartett.

Jeg skulle ønske NRK la fram hele opptaket av kvartetten. Ikke minst savner jeg vokalnumrene fra konserten – stemmen til Baker hadde i 1979 fått den «stygge» råheten som ga en langt større dimensjon til låtene enn den «vakre» ungdoms-stemmen hans på 1950-tallet.

Du lytter til Chet Baker (tp), Wolfgang Lackerschmid (vib), Michel Grallier (p) og Jean Louis Rassinfosse (b), med

  1. Blue Train – [kun slutten]
  2. Intervju
  3. Softly as in a Morning Sunrise
  4. Five Years Ago [Chet sier at det er fem år siden han spilte inn duoplate med Lackerschmid, men det var bare fem måneder siden)
  5. Love for Sale

Tekst: Johan Hauknes