Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Knut Riisnæs flyr over Kongsberg 1978

Endelig skal vi til gode gamle Gyldenløve. Et intimt og deilig lokale med mange historier å fortelle fra den gangen det var en av Kongsberg jazzfestivals viktigste klubbscener. Det er … Les videre

Endelig skal vi til gode gamle Gyldenløve. Et intimt og deilig lokale med mange historier å fortelle fra den gangen det var en av Kongsberg jazzfestivals viktigste klubbscener.

Det er lørdagskveld, det første juli 1978, siste kvelden i den femtende festivalen. For mange av oss – er dette midt i kanskje Kongsbergjazzens storhetstid. Det var her det skjedde.

Denne kvelden skal vi få høre igjen den strålende tonen i hornet til Knut Riisnæs – en av de største unge tenorsaksofonistene som kom ut av 1960-tallet i generasjonene etter Bjarne Nerem, Gram Paulsen og Mikkel Flagstad. For de svært unge av oss ble vi kjent med ham først og fremst gjennom Arild Andersens kvartett, nå kom han med egen kvartett til Kongsberg.

Lars JanssonDette er meg bekjent det eneste opptaket som finnes av kvartetten, og takk til NRK for det. Fire år seinere ga Knut Riisnæs ut en av de aller fremste jazzplatene fra denne perioden, «Flukt» på Norsk Jazzforbunds Odin.

Med seg denne lørdagskvelden hadde han svensken Lars Jansson, som nesten var å regne som nordmann på denne tida. Han hadde jo akkurat spilt inn «Green Shading into Blue» med kvartetten til Arild Andersen og «Winter Poem» med Radka Toneff var mindre enn et år gammel.

I tillegg hadde Knut Riisnæs med seg ett av de sikreste kortene på bass og trommer på den tida, Terje Venaas og Svein «Chrico» Christiansen.

NRK filmet konserten og vi får vel 28 minutter fra første sett:

  1. Friendship (L. Janson)
  2. Land America (L. Janson)
  3. Passion Dance (McCoy Tyner)

Tekst: Johan Hauknes