Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Lennie Tristano i Tivoli 1965

På kveldsprogrammet 31. oktober 1965, under den andre utgaven av 1960-tallets Copenhagen Jazz Festival i Tivoli Koncertsal, sto også en solokonsert med det særegne fenomenet, pianisten Lennie Tristano. Tristano hadde … Les videre

På kveldsprogrammet 31. oktober 1965, under den andre utgaven av 1960-tallets Copenhagen Jazz Festival i Tivoli Koncertsal, sto også en solokonsert med det særegne fenomenet, pianisten Lennie Tristano.

Tristano hadde en helt unik inngang til musikalsk harmoni og er lett gjenkjennelig både på sitt akkordspill, og på hans ofte brukte striding «walking bass»-spill i venstrehanda. Han lyder som ingen andre.

I 1965 var han på Europa-turne med bl.a. Lee Konitz og Bill Evans og spilte bl.a. i Berlin 30. oktober, Stockholm 2. november og altså København 31. oktober. Danmarks Radio var på plass og tok opp hele settet som Tristano spilte.

Det er ytterst få videoer av Lennie Tristano på scenen, og dette er såvidt jeg vet den eneste av ham fra hans solokonserter. Ikke bare det, Tristano var i det hele tatt svært sjeldent å se på en scene i en klubb eller konsertsal.

Hans spillestil denne kvelden i Tivoli kjenner vi igjen fra hans Atlantic-plate «The New Tristano» fra 1960 (Atl 1357). Dette var også en av de aller siste konsertene han holdt, etter 1970 konsentrerte han seg så godt som utelukkende om sin lærergjerning.

Tristanos konsert i Tivoli denne kvelden ble første gang vist i sin helhet i serien «Jazz omkring midnat» den 22. januar 1996. Dette programmet er lagt ut på Danmark Radios websider, og kan her nytes i sin helhet.

Vi får i alt ca. 40 minutter med Lennie Tristano og et klaver:

01 Darn That Dream
02 Lullaby of the Leaves
03 Expressions
04 You Don’t Know What Love Is
05 Tivoli Garden Swing
06 Ghost of a Chance
07 It’s You or Noone
08 Imagination
09 Tangerine

Programmet kan du se på dr.dk i rammen under. Klikk på full skjerm og nyt Tristanos spill.

Legg merke til at i redigeringen i 1996 er det lagt på låttitler som ikke (alltid) er samstemt med musikken som framføres. Programmet ligger også ute på YouTube, men lyd- og video-kvaliteten er vesentlig bedre på DR.

Tekst: Johan Hauknes