Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Saturn ringer Kongsberg 1982

Som kjent kommer Sun Ra Arkestra, ledet av nå 92-årige Marshall Allen, til festivalen i år. Vi er spente på hvordan dette blir i forhold til det opprinnelige bandet under … Les videre

Kongsberg 1982 posterSom kjent kommer Sun Ra Arkestra, ledet av nå 92-årige Marshall Allen, til festivalen i år. Vi er spente på hvordan dette blir i forhold til det opprinnelige bandet under ledelse av saturnianern Sun Ra og med Allen og ikke minst John Gilmore og June Tyson som toneangivende stemmer. Nå er Sun Ra, Tyson og Gilmore borte, men Allen er aktiv fortsatt. Men la oss se tilbake til da originalen var på Kongsberg. Hopp ombord i salt peanuts* tidsmaskin og skru tiden tilbake 34 år.

Sun Ra B-1Det er Kongsberg jazzfestival 1982, det er 1. juli. Tidlig i januar så vi lanseringen av den fantastiske lille 8-bits datamaskinen Commodore 64, forløperen for alle de spillkonsollene som ligger rundt i norske hjem. For to måneder siden ble det slutt på Falklands-krigen. Men minst like skremmende var det at Israel invaderte sør-Libanon for mindre enn en måned siden på ordre av forsvarsminister Ariel Sharon.

Allen-1Men på vei inn i Sitronpressa legger vi alt dette bak oss for å entre en verden av harmoni og fred. For denne dagen var Sun Ra, denne selvutnevnte solguden kommet fra en mytologisk Saturn for å redde verden, og Kongsberg. Som vanlig kom han i den velbygde arken han alltid reiste i – sitt eget Arkestra.

Heldigvis var NRK TV på plass slik at ikke bare de som var i kinoen fikk oppleve det. Men de førtien minutter som ble sendt på NRK i september 1982 fra konserten med saturnianeren er ikke nok. Vi vil ha konserten i sin helhet.

Denne perioden var Sun Ra stadig i Europa om somrene for å forkynne sitt budskap om skjønnhet og harmoni i verden. Og nå var han altså på plass i Kongsberg kino. Den første vi får se, mens han spiller kora er selveste Marshall Allen. Dermed er tråden til festivalen i 2016  trukket – Allen vil vi møte som leder av bandet under årets festival. Dessuten får vi oppleve evigunge Allen med – relativt sett – «ungdommen» Alan Silva.

De som kjenner Sun Ras mange fasetter, vet at å dechiffrere en Sun Ra konsert er en vitenskap i seg selv. En konsert med Sun Ra var et kontinuum hvor det bølget fram og tilbake mellom kjente tema, nye tema, og frie kollektive improvisasjoner.

Tyson-1Jeg har nedenfor gjort mitt beste for å beskrive innholdet i de delene av konserten som overlever i TV-opptaket. Har du noen kommentarer eller endringer, vil jeg gjerne høre det!

Det må også sies at en konsert med Sun Ra Arkestra ikke bare var en konsert, men en total performance – med bl.a. tre dansere, og ikke minst June Tysons vokale framføringer. Dessverre ser vi dette bare i korte glimt her.

 1. Introduksjon (Allen, kora + perk) – dette var en vanlig konsertstart på denne tida, men har meg bekjent aldri blitt benevnt med navn)
 2. The Lion of the Heavens /Sunology (Tyson, vok)
 3. Improvisasjon uten tittel
 4. Strange World – Black Myth (Tyson, vok)
 5. Along came Ra (Tyson + ens, vok)
 6. Discipline 27 (solos: Tyrone Hill, tb, Allen, as, Clifford Jarvis, dr)
 7. Improvisasjon uten tittel (Hill, tb, Eloe Omoe, bcl, Danny Ray Thompson, baris, Sun Ra, keys)
 8. Uidentifisert duo (Gilmore, ts, Ra, keys)
 9. Improvisasjon (Ra, synth, keys, Jarvis, dr, Rollo Radford(?), b)
 10. Intervju med Ra (Jan Horne)
 11. Big John Special
 12. Intervju, part 2 (med Spaceways Inc (?) under på slutten)
 13. We travel the Spaceways (Ra + ens, vok)
 14. Do the Thang! (vok)

Tekst: Johan Hauknes