Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Syre-Pål i kinoen 1962

MOLDE PÅ TV: Åpningsdagen i Moldejazz 2016 skal vi tilbake til urtiden. I 1962 dro medlemmene i Storyville Jazzklubb i Molde i gang den andre jazzfestivalen. Etter den første lille … Les videre

MOLDE PÅ TV: Åpningsdagen i Moldejazz 2016 skal vi tilbake til urtiden. I 1962 dro medlemmene i Storyville Jazzklubb i Molde i gang den andre jazzfestivalen.

Etter den første lille festivalen i Revehallen i 1961, med en eneste utenlandsk gjest – Benny Bailey på trompet – organiserte Pingen, Kikkan og deres folk den første «ordentlige» internasjonale jazzfestivalen. Nå torde de å sette ordet på plakaten – International Jazz festival.

Tenk så lenge siden disse augustdagene i 1962 er. Verden så Cuba-krisa utvikle seg – fra president Kennedy iverksatte blokaden av Cuba i februar, skulle det gå ni måneder før Nikita Khrusjtsjov besluttet å trekke ut igjen de sovjetiske missilene på øya. På festivalens avslutningsdag 5. august dør Marilyn Monroe av en overdose.

Og publikummet i Molde er tydelig trendsatt av den unge Marlon Brando når de skal ut på jazzklubb.

NRK hadde sendt Ada Haug til Molde for å lage en 35 minutters stemningsrapport fra festivalen. En festival hvor den norske eliten i 1962 var på plass. Einar «Pastor’n» Iversen, Erik Amundsen, Bjørn Johansen, osv.

Vi får bl.a. se og høre Arne «Dompan» Domnérus’ Nalen-orkestern, husbandet på Restaurant Nalen i Stockholm. Vi ser bl.a. Jan Johansson på piano, Bjarne Nerem på tenorsaksofon og Egil «Bop» Johansen på trommer. Det er de aller beste svenske jazzmusikere i 1962 som er med i dette bandet – et band som var det mest prestisjefylte bandet å være i på denne tida.

Vi ser unge Karin Krog – med Ole Jakob Hansen, Erik Amundsen og «Pastor’n» Iversen – som musiserer over «Fine and Dandy». Vi får også glimt av Idrees Sulieman og Lucky Thompson.
Og så rosinen for
mange. Vi får et av de ytterst få – om ikke det eneste – levende opptak av Arvid Gram Paulsen – «Syre-Pål» – på scenen, med et norsk All Star-band. Her får vi også se og høre litt av Øistein «Tinka» Ringstad på piano.

Ringstad som egenhendig oppfant mye av Oslos jazzslang og var et oppkomme av slagferdige kommentarer. Gram Paulsen var ikke bare kjent for sitt tenorspill av internasjonal klasse, han hadde en «[direkte oppsiktsvekkende og] imponerende portvinsnese», i flg. Petter Petterson jr.
Forut for All Star-konserten spurte NRKs script bekymret Ringstad, «Vet De om Paulsen har blitt sminket?». Øistein Ringstad snur seg og roper ut i musikergarderoben; «Pål! Har’em sparkla plomma di?» (Takk til PP.)

Mindre enn et år seinere døde Gram Paulsen, kun 41 år gammel. Moldekonserten ble hans siste store opptreden.

Blant publikum på jammen i Alexandrakjelleren ser vi ikke minst Jan Johansson, men også en 15-årig guttunge fra Årvoll i Oslo som er på Moldejazz for første gang. Jan Garbarek var der med sin pianospillende kompis Morten Lassem – de hadde vanka på Gamlebyen jazzklubb i rundt et halvt år og lært seg noen låter av Arild Wickstrøm. Seinere samme året stilte de i NM i amatørjazz med Hans Stormoen og Torgrim Sollid – og vant. Garbarek vant dessuten også solistprisen.

Avslutningsvis får vi en kvartett med Kjell Karlsen, Ole Jakob Hansen, Erik Amundsen og Bjørn Johansen fra jammen i «kjeller’n». Johs Bergh – som president i Norsk Jazzforbund deler ut årets Buddy-pris til Bjørn Johansen.

Du ser at Bjørn setter statuetten innved veggen bak Ole Jakob Hansen. Det var det aller siste Bjørn Johansen, og noen andre for den sakens skyld – med unntak av én – så Bjørns Buddy. Da Bjørn skulle plukke den opp etter jammen, var jammen Buddy’n rappa! (Takk til Bjørn Stendahl for historia.)

Det skal dog sies, Bjørn – altså Johansen – fikk en erstatnings-Buddy fra NJF seinere.
Da programmet ble sendt på NRK 18. august var fjernsynet ennå ikke kommet til byen Molde. Men noen få fikk se det ved å trekke opp i høyden – der fikk man inn signalene fra Vassfjellmasta sør for Trondheim. Nå kan alle i Molde se det på fireflate!

 

Tekst: Johan Hauknes