Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DANISH STRING QUARTET

«Last Leaf»
ECM NEW SERIES 2550

Danish String Quartet blir regnet som et av de mest spennende, unge strykekvartetter i dag, som mer enn gjerne bidrar til å nyfortolke den moderne komposisjonsmusikken og kjernen i det klassiske repertoaret. Ved siden av denne oppgaven har de, som på denne platen, dukket ned i den nordiske folkemusikkens forunderlige verden. Deres forrige utgivelse, «Woodworks» ble en stor suksess, og de fylte en rekke konserthus med denne musikken verden over i etterkant av utgivelsen.

Nå har strykekvartetten vært i studio for å lage en ny plate med folkemusikk fra Norden.

Kvartetten består av fiolinisten Rune Tonsgaard Sørensen, som også trakterer harmonium, piano og klokkespill, fiolinisten Frederik Øland, bratsjisten Asbjørn Nørgaard og cellisten og bassisten Fredrik Schøyen Sjölin. Innspillingen er gjort i januar i år, og vi får 16 komposisjoner, hvorav noen er skrevet av musikerne selv, mens resten er tradisjonelle, nordiske folkeviser.

Jeg må innrømme at det ikke er denne form for musikk jeg hører mest på. Men disse fire musikerne fascinerer med strålende spill og tett orkestrering. Den nordiske folkemusikken får med denne kvartetten en mer «klassisk» innpakning, noe som gjør flere av låtene helt annerledes enn om de ble fremført av en enslig hardingfelespiller eller en svensk spälmann med nycelharpa. Her er musikken arrangert på klassisk vis, og selv om mye av den tradisjonelle musikken vi får servert har sitt utspring fra Danmark, et land hvor folkemusikken ikke er like sterk som i nabolandene Norge og Sverige, så fungerer det.

Jeg føler, uten å ha filla peiling på det, at den danske folkemusikken er mye mer europeisk og nærmere den «klassiske» og romantiske musikken, enn hva som er gjeldende i Norge og Sverige, noe den eneste svenske låten på albumet, «Polska from Dorotea», er et godt bevis på. Her føler jeg at låta er friere enn de danske (og Færøyiske og Shetlandske) bidragene. Selvsagt kan dette komme av Danmarks geografiske beliggenhet som en del av Europa, mens de som tolket og laget folkemusikk i Sverige og Norge, nesten ikke visste om noe annet enn den lille bygda de var født og oppvokst i, og at resten av Europa lå veldig langt unna?

Men sett av tid til å høre på for eksempel Rune Tonsgaard Sørensens «Shine you no more», som kunne vært tatt rett ut fra en naturfilm fra Skottland, Orkenøyene eller Færøyene.

Og liker man folkemusikk i klassisk tapning, så er Danish String Quartet noe man skal bruke litt tid på. For hele veien er dette ytterst profesjonelt framført, av musikere som er sterke på hvert sitt instrument, og som har en god formidlingsevne. Søndagsmusikk på sitt beste, hvis man ikke skal bruke helligdagen på knallhard jazzmusikk.

Jan Granlie

Rune Tonsgaard Sørensen (vio, p, harm, glockenspiel), Frederik Oland, (vio), Asbjørn Nørgaard (viola), Fredrik Schøyen Sjölin (c, b).

Skriv et svar