Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DON CHERRY

«The Summer House Sessions»
BLANK FORMS EDITIONS, 024

Den amerikanske trompeteren Don Cherry tilbragte mye tid i Europa fra midten av 60-tallet og framover. Dette var etter at han hadde spilt tett med musikere som Ornette Coleman, Sonny Rollins og Albert Ayler. Fra 1970 bodde på en gård utenfor Stockholm, og fra sin base her spilte han ofte med svenske musikere, i tillegg til at han var mye, til og fra, spilleoppdrag og turneer rundt om i Europa.

Til gården i Kummelnäs i Nacka Kommune utenfor Stockholm inviterte han musikere til mer eller mindre uformelle jam sessions, og resultatet av noen av dem får vi høre på dobbeltalbumet «The Summer House Sessions».

Don Cherry var en ytterst original musiker, og det er ingen tvil om at hans fritt improviserte musikk fikk enorm betydning for den nye jazzen som etter hvert blomstret i Skandinavia. Han kalte musikken for «college music», hvor musikken ble en lang improvisasjon hvor musikerne fant sin plass i et rytmisk mønster Cherry skapte i fellesskap med musikerne, og fellesskapet han og konen Moki, skapte på disse jam sessionene var nærmest unike, i alle fall i den skandinaviske musikken.

På «Summer House Sessions» får vi to plater med strålende kollektiv improvisasjon, hvor han har samlet en rekke av de ledende, svenske jazzmusikerne, som var interessert i denne formen for jazz, sammen med noen utenlandske gjester.

På den første CDen får vi 13 improviserte «strekk», som nærmest går i ett, hvor noe er «komponert» av Cherry, noe er tradisjonelle melodier, i tillegg til at de er innom Charles Brackeens «Sir Charles Brackeen «A»», «Sir Charles Brackeen «B»» og «Sir Charles Brackeen «C»», Adylson Godoys «Santuário do Moro», Jacques Thollots «Samba», og Ornette Colemans «Theme», og hele veien er dette utsøkt kollektiv improvisasjon, hvor de besøkende musikerne får leksjoner i fri improvisasjon som garantert satte sine spor hos de relativt unge musikerne.

På den andre CDen får vi fire «strekk» med titlene «Untitled Summer House Sessions 1» til «Untitled Summer House Sessions 4», og gjennomgående er dette musikk som bygges opp fra et arsenal av forskjellige trommer og perkusjonsinstrumenter, før vi får kollektiv improvisasjon av aller ypperste merke, styrt av Cherry, som med sin pocket-trompet, leder det hele med sikker hånd.

Don Cherry var en søkende sjel som jeg ikke tror fant seg altfor godt til rette i storbyer som New York, Paris eller andre steder med masse mennesker. Det føles som om han fant den roen han ønsket sammen med Moki i Kummelnäs, nord-øst for Stockholm.

Disse opptakene ble lenge regnet som en mystisk fotnote i Don Cherrys sessionografi, og nå er heldigvis disse opptakene fra juli 1968 endelig tilgjengelige. Stedet hvor opptakene er gjort har blitt et legendarisk sted for frijazztilhengere i Sverige. Her fikk Cherry muligheten til å skape fri musikk etter sitt eget hode, sammen med noen av de musikerne fra den lokale scenen som var interessert i denne musikken i 1968! Alle sporene ble spilt inn med tanke på senere utgivelse, som det tok altfor lang tid å få ut – og de representerer en viktig overgang i Cherrys karriere mellom hans viktige amerikanske utgivelser på midten av 60-tallet og hans voksende globale bevissthet som kom – og som vi først fikk høre på det som skulle bli «Organic Music Society». Settet inneholder en 46 minutters improvisasjon på den første CDen, og mer sesjonsmateriale på CD2 – med en rekke musikere med Cherry på pocket-trompet og fløyte, Bernt Rosengren på tenorsaksofon og fløyte, Gunnar Lindqvist på saksofoner og fløyte, Tommy Koverhult på tenorsaksofon og diverse fløyter, Jacques Thollot og Leif Wennerstrom på trommer, Torbjorn Hultcrantz og Kent Carter på bass, og Bulent Ates på perkusjon pluss flere som dukket opp på gården mens opptakene ble gjort. Det er en sterk følelse av rytmisk samhold hele veien, som blåserne improviserer over, og når de samles i noen av de «komponerte» temaene samles de i en felles happening som slår gnister.

For den som vil «dukke ned i» hva Don Cherry holdt på med av musikalske krumspring, sammen med flere av de mest spennende musikerne fra Sverige på den tiden, er dette to plater man bare skal ha. Ved siden av Cherrys utsøkte trompetspill, legger vi spesielt merke til tenorsaksofonspillet til Bernt Rosengren og Tommy Koverhult over et massivt perkusjonsspill som gir åpninger for at musikerne kan boltre seg nesten hemningsløst.

Dette er blitt en strålende utgivelse med musikk som på mange måter var det man trengte for å forstå hele Cherrys musikalske utvikling, og selv om noen «strekk» på andreplaten kanskje kan oppfattes som en slags fri «ventemusikk» hvor det ikke hele tiden skjer så mye spennende, er dette en ytterst viktig utgivelse for den som, enten er blodfan av Don Cherry, eller som vil lære mer om utviklingen av hans enormt spennende, musikalske verden.

Utgivelsen inneholder også et utmerket essay skrevet av avtroppende redaktør for JAZZ/Orkesterjournalen, Magnus Nygren, som de senere årene har gravd seg dypt ned i Don Cherry-materien, med tanke på en bokutgivelse om Don Cherry. Så mens vi venter på boken, kan vi selv grave oss ned i denne utgivelsen, pluss alle de andre utrolig spennende utgivelsene fra Don Cherry. Men husk for all del på at det også er en amerikansk crooner som heter Don Cherry, så om de bestiller plater med Cherry du ikke kjenner til fra før, så sjekk nøye om det er «vår» mann, eller crooneren du bestiller. Jeg har nemlig selv gått i den fellen.

Jan Granlie

Don Cherry (pocket tp, fl), Bernt Rosengren (ts, fl, cl), Tommy Koverhult (ts, fl), Torbjörn Hultcrantz (b), Kent Carter (b), Jacques Thollot (dr), Leif Wennerström (dr), Bülent Ates (dr, perc), Gunnar Lindqvist (s, fl), Gino Sippio (perc), Sune Spångberg (perc)

Skriv et svar