Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Flott Ben Webster-prisutdeling

BARTOF STATION, KØBENHAVN, 31. MARS 2019: At det skulle deles ut Ben Webster-priser i dag, visste nok de fleste som følger med på salt-peanuts.eu allerede. Undertegnede trodde utdelingen skulle være forrige søndag, og var på vei ut døren, da jeg fant ut at jeg måtte sjekke klokkeslettet, og oppdaget at jeg var en uke for tidlig ute.

Men i dag var det fest! Og i god tid før klokken 15:00, var en rekke fremtredende, danske musikere og jazzinteressert publikum tilstede for å hylle årets prisvinnere.

Det startet med selve Ben Webster-prisen, som ved siden av heder og ære består av 25 000 kr, og i år gikk prisen til trompeteren og kornettisten Kasper Tranberg (hovedbildet). Han er en av de mest etterspurte musikerne i dansk jazz, og har spilt med C.V. Jørgensen, Pierre Dørge New Jungle Orchestra, Hugo Rasmussen, T.S. Høeg, Marc Ducret, Peter Bruun og The Universal Quartet med den legendariske saksofonisten Yusef Lateef, for å nevne noen få av de prosjektene han har medvirket i.

For ikke lenge siden kom han ut med en strålende plate med sin trio (Nils Davidsen – bass og Frands Rifbjerg – trommer), og anmeldelsen av platen kan du lese HER.

Denne ettermiddagen spilte han med sin kvartett, som består av trioen pluss pianisten Ben Besiakov, og vi fikk et forrykende sett med Tranbergs energiske trompet og kornett i front. Tranberg er en musiker som virkelig kan sine standarder, og ikke bare de fra be bop-perioden, men helt tilbake til Louis Armstrongs glansdager. Vi fikk blant annet et slags potpuri over eldre «slägere» fra blant andre Armstrong, i en litt ny vri, samtidig som vi fikk servert nyere ting fra Tranbergs hånd. Helt på tampen inviterte han opp fire saksofonister, blant annet Ned Ferm og Hans Ulrik, for virkelg å «få gang i den», som man sier her nede. En fantastisk åpning på en relativt lang ettermiddag!

Deretter var det tid for å dele ut årets første Ben Websters hederspris. Den gikk til gitaristen, komponisten og orkesterlederen Pierre Dørge, som mange kjenner fra hans New Jungle Orchestra. Han er født i 1946, og er en av de virkelige hedersmenn innenfor den danske jazzen. Allerede som 14-åring startet han Copenhagen Jazz Quintet, og etter det har han spilt med blant andre såpass forskjellige konstellasjoner som Leonardo Pedersen Jazzkapel, Cadentia Nova Danica, John Tchicais Kvartet, C M Musictrain, Hos Anna, Totalpetrolium og Svend Asmussens String Swing, og på egen hånd har han ledet band som Tærminus og, spesielt, New Jungle Orchestra. Hans force er å blande inspirasjonen og komposisjoner man kjenner fra Duke Ellingtons settliste, sammen med sterke influenser fra afrikansk musikk, men også musikk fra land og områder hvor Jungle-orkesteret har vært på besøk, som Bali, Kina, India, Grønland, Vietnam og Sibir.

Denne ettermiddagen hadde han samlet sitt New Jungle Orchestra, denne gangen med åtte musikere i tillegg til kapellmesteren, pluss at Kasper Tranberg slang seg med mot slutten, og vi fikk en deilig gjennomgang av orkesterets eldre stoff. Mye afrikansk, som swinger omtrent på linje med Sean Bergin eller Chris McGregor Brotherhood of Breath, to av salt-peanuts* favoritter, så for undertegnede ble dette et strålende sett. Og da de avsluttet med en hemningsløs versjon av Duke Ellington og Juan Tizols «Caravan», var denne skribenten mer enn fornøyd. Og når vi legger til at vi også fikk en nydelig melodi av Carl Nielsen, så er det meste sagt.

Den andre æresprisen gikk til århusianeren og saksofonisten Finn Odderskov. Han er vel kanskje den minst kjente av de tre, i alle fall for salt-peanuts* lesere. Han er født i 1947, og har vært en markant musikkprofil i Århus helt siden han flyttet til byen i 1972. Han har spilt i et utall lokale orkestre, blant annet Arosia, Det beskidte Dusin, Peder Pedersens Big Band, Work-Odderskov, Klüvers Big Band og masse annet.

Denne ettermiddagen stilte han sammen med saksofonkollega Jesper Thilo og hans kvartett med Søren Kristiansen på piano, Daniel Franck på bass og Frands Rifbjerg på trommer, og vi fikk et knippe tenordueller på standardlåter, før det hele ble avsluttet med «Take The A-Train», hvor også de andre prismottagerne deltok.

Bartof Station, lokalisert ved siden av Frederiksberg Center, er en flott klubb, som passer perfekt til begivenheter som dette, og denne ettermiddagen var strålende fra start til mål. Så er det bare å vente ett års tid, så får vi se hvem som får priser i 2020, fra The Ben Webster Foundation.

Tekst og foto: Jan Granlie


Kasper Tranberg


Kveldens konfransier, Jesper Løvdal og Pierre Dørge


Pierre Dørge in action


Pierre Dørge New Jungle Orchestra


Gunnar Halle og Kasper Tranberg i Pierre Dørge New Jungle Orchestra


Jesper Thilo og Finn Odderskov

Skriv et svar