JAZZ EVIDENCE, KONGSBERG ONSDAG 26. AUGUST 2015:
Høstsesongen 2015 ble åpnet på Energimølla på Kongsberg denne dagen. Med brask og bram. På scenen denne dagen sto Marilyn Mazurs trio med Josefine Cronholm på vokal og Krister Jonsson på gitar og elektronikk. For drøyt et år siden slapp de plata Flamingo Sky som tidligere er anmeldt på salt peanuts*. Granlies anmeldelse finner du her.
Marilyn Mazur – dette fyrverkeriet av en perkusjonist – fyllte nylig 60 år. Hun har satt sitt preg på så mange plater og band – egne og andres – at det gir ingen mening å ramse dem opp. Vi regner med at lesere av salt peanuts* er godt utstyrt med musikalske minner om hennes mange bidrag gjennom de siste tretti år, på plate og på konsertscena.
Trioen hadde en kort turne i Norge i februar i år med gigs på bl.a. Nesodden og Horten, men har ut over det ikke vært hørt i Norge. En kort turne nå i august med Kongsberg og Arendal er en unik mulighet til å få høre denne trioen live her på berget. Vi valgte å dra til sølvberget på Kongsberg. Og angrer ikke.
Vi fikk en vakker reise i det minimalistiske landskapet som Flamingo Sky strekker ut. Og ikke minst, Marilyn reiser i denne sammenhengen med et noe mindre sett av kjøkkenutstyr enn i mange andre sammenhenger, men med et godt trommesett plassert sentralt. Så får vi også se hvilken fantastisk trommeslager Marilyn er, ved siden av hennes verdensledende evner som fargeleggende perkusjonist.
Marilyn har den sjeldne evnen å flørte med publikum så det ikke blir enerverende, men som en del av en helt naturlig kommunikasjon og som gjør at publikummet umiddelbart føler seg hjemme.
Krister Jonsson har et bredt spekter å spille på på sin Gibson 335. Rocka, jazza, lavmælt, høylytt, men alltid på plass. Kanskje bortsett fra et par gager hvor mutingen ikke fungerte for ham. Josefine Cronholms vokal, det være seg verbalt eller non-verbalt er fascinerende og bildeskapende. Musikken er varierende, men har helt klart en karakter av verdensmusikalsk påvirkning. Fa joik til indisk raga, fra indiansk sjaman-musikk til skandinavisk folkemusikk. Nå kan dette høres ut som en post-modernistisk saus av verste slag, men det fungerer aldeles utmerket. Smittende, swingende, medrivende. Vakkert!
For denne lytteren, var det kun ei låt som ikke fungerte på det samme høye nivå som resten. Den versjonen av «Gone» vi fikk, hadde litt for mye karakter i mine ører av 1970-talles ECM «New Age/New World»-musikk. Forøvrig var det – hva gjelder de av låtene vi kjente igjen fra plata – mer levende versjoner vi fikk fra scenen. Uten forkleinelse for platas versjoner.
Over det hele svever Marilyn. Hun er musikk i hele sitt vesen, det er en nytelse å se hvordan hun beveger seg og lever med musikken. Og hvordan hun samspiller med sine to medmusikanter i bandet. En strålende sesongstart for Jazz Evidence.
En gruppe jenter og gutter i alderen 10-15 år fikk en opplevelse denne dagen, slagverkere fra Guttemusikken på Kongsberg. Under lydprøven var de invitert inn i Energimølla og fikk en spesialkonsert av Mazur. I tillegg tok Marilyn Mazur seg tid til å snakke med dem. Gruppa satt også lydhøre og entusiastiske under den ordinære konserten, og fikk mange stunder med intens kommunikasjon med band-medlemmene.
Desverre var fotoapparatets batteri flatt som ei pannekake. Mobilens dårlige optikk må derfor ta skylden for et elendig foto, men formidler forhåpentligvis noe av den gode stemningen i salen.
Vi fikk høre:
1. Like a Lover
2. Free Sound Energy/Ufozil
3. Skoven som Kirke
4. Kiss the small Joys
5. Gone
6. Among the Trees
7. Sound Fantasy / New Deep
8. Eletelephony
9. Ø
10. Frisk Baglæns
Tekst og foto: Johan Hauknes