Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Så var det sgu’ dejligt at være norsk i Danmark

BRORSON KIRKE, KØBENHAVN, 3. FEBRUAR 2019: Så var Vinterjazz 2019 for alvor i gang for salt-peanuts* utskremte i «kongens by». Etter en strålende konsert med den ungarske saksofonisten Gabor Bolla, sammen med blant andre saksofonkollega Thomas Franck i JazzCup på fredag og saksofonisten og «hurtigtoget» Walt Weiskopf samme sted lørdag, var det deilig å sette seg ned i det flotte lokalet med den nydelige lyden i Brorson kirke for å høre bassisten Mats Eilertsen Trio og lanseringhen av deres nye plate på ECM, «And Then Comes The Night».

Og det var låtene fra platen vi fikk høre, i utvidede og litt «friere» versjoner, pluss Carla Bleys «Ida Lupino», som jeg ikke kan huske å ha hørt bedre noen gang.

De tre musikerne, Harman Fraanje på piano, Thomas Strønen på trommer og smakfull perkusjon og Mats Eilertsen på bass, treffer virkelig spikeren på hodet med dette stoffet. Platen ble anmeldt av undertegnede på salt-peanuts.eu her om dagen, og anmeldelsen kan du lese HER. Og om jeg var begeistret for platen, så var liveutgaven, om mulig, enda bedre.

Harman Fraanje er en utsøkt pianist, som har hele den nordiske naturen innenfor skjortekraven. Han er en ytterst lydhør pianist og en god tekniker, og var i store deler av konserten den som ledet an i Eilertsens komposisjoner. Thomas Strønen er nesten et eget kapitel for seg selv. Med full oversikt over trommene så vel som perkusjonen, ga han oss et smakfullt spill man nesten aldri hører fra andre trommeslagere. Hans nensomme perkusjon er en fryd for øret, og han blir bare bedre og bedre for hver gang jeg hører han. Og for en variasjon i spillet. Jeg tror man kan sette Strønen inn i nesten hvilken som helst musikalsk sammenheng, og musikken vil få et kraftig løft. Briljant!

Og så er det kapellmesteren selv, Mats Eilertsen. Tidligere har jeg ikke,mhele tiden, vært 100% fornøyd med hans komponering, men i denne triosammenhengen synes jeg han har funnet «knappen» han skal trykke på for å få meg på sin definitive side. Hans buespill er vakkert og når han «løsner på slipset» og legger i vei med noen utsøkte bassganger på streit fingerspill, så er det fantastisk. I tillegg er han en lyriker av rang, som med sitt spill rører ved våre innerste strenger. Og med denne trioen synes jeg han har funnet de rette samarbeidspartnerne, som forstår hans musikk, og som fremfører den med stor overbevisning.

Etter å ha hatt releasekonsert på Victoria i Oslo på fredag, går turen nå videre til Tyskland og Nederland. La oss håpe at publikum kjenner sin besøkelsestid og møter opp i begge landene. For dette er musikk som gjør lytteren godt. Man smiler etter en slik konsert, og jeg er overbevist om at ingen er villige til å gå i krigen etter en konsert med Mats Eilertsen Trio! Også var det til og med gratis adgang!

Tekst og foto: Jan Granlie


Mats Eilertsen

 


Thomas Strønen

 


Harman Fraanje

Skriv et svar