Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DANIEL KARLSSON TRIO

«5»
BRUS & KNASTER 099

Den svenske pianisten Daniel Karlsson alternerer mellom å spille piano og kjøre taxibåt i Stockholms skjærgård, så om han ikke tenker på helt andre ting mens han kruser rundt mellom øyene en vakker sommerdag med glade sommergjester, så bør det bli fine komposisjoner av et slikt dagligliv.

Vi kjenner han blant annet fra bandet Oddjob og Magnus Öström Band, men han har også figurert som pianist for  vokalister som Viktoria Tolstoy og Rigmor Gustafsson.

Trioen består av ham selv på piano og keyboards, Christian Spering på bass og Fredrik Rundqvist på trommer, og dette er deres femte innspilling. Det startet med «Das Taxibåt» fra september 2013, en plate som etablerte trioen som en av de mest spennende i Sverige. Deretter fulgte «Fusion for Fish» i 2014, som ga trioen «Gyllene Skivan» fra svenske Orkesterjournalen. I 2016 kom «At the Feel Free Falafel», som fikk strålende anmeldelser, og ble anmeldt på salt-peanuts.eu (hele anmeldelsen kan leses HER). Deretter fulgte «Ding Dong» i fjor (som også ble anmeldt på salt-peanuts.eu. Anmeldelsen kan du lese HER).

Og nå er femtealbumet ute, og vi får mer av det vi hadde gleden av å høre på de to foregående innspillingene. Jeg føler kanskje at Karlsson denne gangen kombinerer det akustiske pianoet mer (og mer vellykket) med keyboardet, noe som gjør musikken original og fin.

Alle de åtte sporene kan nesten spores tilbake til de skiftende værforholdene i Stockholms skjærgård, selv om Karlsson kanskje ikke har tenkt på det bevisst.

Han spiller fint piano, i en klar nordisk tradisjon. Hans ideer er gode, og avstanden til for eksempel Esbjörn Svensson Trio er ikke altfor stor. Christian Spering er en veteran og en ringrev i den svenske jazzen, og her synes jeg han leverer strålende bass-spill. Det samme kan sies om trommeslager Rundqvist. Og sammen danner de et lydbilde som både er tradisjonelt svensk og moderne.

Karlsson har skrevet et noen fine komposisjoner. Han har det typisk nordiske i sitt spill, og sammen med Spering og Rundqvist har han laget nok en fin innspilling. Så får vi se (engang) om han er en like dyktig båttaxisjåfør …

Jan Granlie

Daniel Karlsson (p, keys, v), Christian Spering (b), Fredrik Rundqvist (dr), Rebekka Karlsson (vio 4, 6), Loredara Franza (v), Ann-Sofi Andersson (v)

 

Skriv et svar