Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GABRIELE MITELLI

«The World Behind The Skin»
WE INSIST! RECORDS

Italienske Gabriele Mitelli er en trompetist, kornettist, flygelhornist og komponist. Han begynte å studere trompet i 2009, og i 2010 melder han seg på «Luca Marenzio» musikkakademi i Brescia hvor han spesialiserer seg på jazztrompet. Han deltok i 2011 Siena Jazz sitt seminar hvor han traff og finn undervisning av blant andre Seamus Blake, Reuben Rogers, Eric Harland, Avishai Cohen, Miguel Zenon, Lionel Loueke, Franco D’Andrea, Dave Douglas, John Taylor, Michael Blake, Kenny Werner, Ben Street, Michael Blake og Stefano Battaglia. Han har spilt i forskjellige ensembler i Italia, og, så vidt jeg vet, så er dette hans første soloutgivelse. Tidligere har han vært å høre med duoprosjektet Splitter, med trompeteren Rob Mazurek, hans egen europeiske trio, i duo med pianisten Alexander Hawkins, i trioen The Elephant og i Gabriele Mitelli’s European Galatic Orchestra. Selv har jeg truffet og hørt den sympatiske italieneren under Jazz&Wine Of Peace-festivalen i Cormòns, ikke langt fra Venezia i Italia for noen år siden, hvor han gjorde et duosett med vibrafonisten Pasquale Mirra på en vingård utenfor byen, et sett man husker, både på grunn av den spennende musikken, pluss et hyggelig møte med Mitelli.

Vi har tidligere anmeldt hans plater «Star Splitter», som er samarbeid med Rob Mazarek, en anmeldelse du kan lese HER, og «Water Stress», hvor han samarbeider med Pasquale Mirra, en anmeldelse du kan lese HER.

Vi får fire lengre «strekk» hvor han spiller kornett, sopransaksofon, alt-flygelhorn, elektronikk, objekter og vokal – gjerne «på» hverandre, noe som for mange kanskje vil betegnes som støy eller drone-musikk. Men går man under overflaten, og lytter konsentrert på det Mitelli serverer gjennom denne korte timen, oppdager man en relativt spennende og interessant, musikalsk verden. Mye av musikken er basert på trompeten som blir satt inn i en verden med mye ekko, samtidig som han lager spennende elektronikk-sekvenser, hvor mange industrielle elementer dukker opp. Og i løpet av den knappe timen platen varer, får vi et godt innblikk i en kreativ musikers kunst som fascinerer.

At han er i stand til å fremføre dette på konsert, med alle «remediene» som inngår i musikken, hadde vært spennende å oppleve. Men sjekker du videoen under, så får du et lite eksempel på hva han holder på med. Og hvis du sjekker ut andresporet, «Just take another», så kan det hende du raskt får en ny trompetfavoritt.

For den musikken Mitelli fremfører solo kan nesten sammenlignes med noe Don Cherry kunne ha gjort i dag. Her er det mye elektronikk, perkusjon i form av diverse objekter, nydelig og tøft trompetspill og utmerket vokal.

Dette er blitt en ytterst spennende innspilling fra en svært spennende og kreativ musiker. Platen er innspilt helt tilbake i 2017, så vi får håpe at den godeste italieneren fremdeles holder kornetten, elektronikken, objektbruken og vokalen på samme nivå, for dette var spennende!

Jan Granlie

Gabriele Mitelli (cor, ss, atl-flh, alec, obj, v)

Skriv et svar