Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GARD NILSSEN ACOUSTIC UNITY

«To Whom Who Buys A Record»
ODINC9670

Den norsk/svenske trioen til trommeslageren Gard Nilssen viser en litt annen del av Nilssens kunstneriske virke, i forhold til powertrioen Bushman’s Revenge, som også har en ny plate ute i disse dager. Med seg i trioen har han saksofonisten og bassklarinettisten André Roligheten og bassisten Petter Eldh, og trioen har bestått i noen år nå, og deres første plate, «Firehouse» på Clean Feed (anmeldt HER) kom i 2015, mens deres neste, som like godt var en trippel, «Live in Europe», også på Clean Feed (anmeldt HER) kom i 2017.

Nå er de over på Norsk jazzforums selskap ODIN RECORDS, og for å holde progresjonen i plateutgivelsene på et stabilt nivå, var det rett og rimelig at platen kom nå.

I sommer er Gard Nilssen «Artist in Residence» under Moldejazz i juli, og da tar han selvsagt med seg sine to kamerater for å gjøre konsert i rosebyen. Denne gangen med den amerikanske trompeteren Ambrose Akinmusire som gjest.

Men først skal man spille i hjel deres nye innspilling, «To Whom Who Buys A Record». Og det er det også all grunn til å gjøre. For dette er energisk jazz på sitt beste fra tre utmerkede musikere som ikke spiller med skylapper eller andre hindringer for kreativ, musikalsk utfoldelse.

Vi får 12 låter, hvor de fleste er skrevet av Roligheten og/eller Nilssen, mens Eldh får slippe til med en låt. Og hele veien er dette praktfull musikk, hvor de tre musikerne opptrer som trillinger.

Musikken har sine klare røtter i 60-tallets amerikanske forbilder, og ofte kan man nesten føle Ornette Coleman sitte på en eller annen sky og nikke godkjennende. For mye av energien vi husker fra Coleman finner vi også i denne trioen.

Rolighetens saksofon- og bassklarinettspill er i toppdivisjonen. Han har uitviklet seg til å bli en av de tøffeste utøverne på de to hornene og legger på mange måter føringen for de fleste låtene. Eldh er en bassist jeg tror man nesten kan sette inn i hvilken som helst sammenheng, og han leverer spill i toppklasse, og Nilssen viser her hvor mye energi som ligger skjult i ben og armer – og ikke minst i hodet.

Sammen har de, nok en gang, laget en strålende innspilling, hvor musikken er variert, fra det tøffeste av det tøffe, til de mer nedtonede balladestrekkene. Men det er energien som er det viktigste. Alle tre er helt framme på tuppa, og de utfyller hverandre perfekt.

En strålende innspilling, nok en gang!

Jan Granlie

André Roligheten (s, bcl), Petter Eldh (b), Gard Nilssen (dr)

Skriv et svar