Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GIRLS IN AIRPORTS

«Dive»
MAWI MUSIC

«Dive» er det danske bandet Girls in Airports 5. album, og denne gang er det en slags revitalisering av bandet som er på gang. Bandet ledes mer eller minde av saksofonisten og fløytisten Martin Stender, og med seg i bandet har han Lars Greve på saksofoner og klarinetter, og platen er med på å avslutte hans deltagelse i bandet, Mathias Holm på keyboards, Victor Dybroe på perkusjon og ny trommeslager i bandet er Anders Vestergaard, som vi blant annet kjenner fra samrbeid med saksofonist Jesper Zeuthen og en rekke andre band fra København-regionen.

Jeg har over temmelig lang tid vært litt skeptisk til Girls n Airports musikk. Mest på grunn av at jeg synes det har vært altfor mye «cafe» og, for å være litt stygg, «heis»-musikk, som ikke har hatt skarp nok tunge. Vi har anmeldt platen «Fables» fra 2015 (anmeldt HER) og «Live» fra 2017 (anmeldt HER). Begge de tidligere albumene er utgitt på britiske Edition Records, og når jeg ser tilbake på de to anmeldelsene, så ser jeg at mye har endret seg i bandet siden den gang.

Men på deres nyeste utgivelse skjer det noe. Selvfølgelig er mye av grunnlaget mye av det samme som tidligere, men jeg synes det er kommet en vitalitet jeg ikke hørte tidligere med Vestergaards trommespill. Han er en pådriver, som trekker musikken i en adskillig mer spennende retning. Og Lars Greve avleverer, som alltid, strålende spill.

Jeg blir litt lei av den myke, behagelige og litt kjedelige lyden i saksofonene på platen. Det blir nesten litt påtatt coolt, og med «cafe»-keyboards som et viktig element, er sjansen stor for at denne anmelderen skal falle av relativt tidlig.

Men denne gangen klarer de å opprettholde interessen, selv om det holder hardt innimellom. Men med Vestergaards drivende trommespill klarer de å holde interessen oppe.

Girls in Airport er et av Danmarks mest populære band innenfor den «lettere», men samtidig eksperimentelle, danske jazzen, og man kan kanskje si at dette er et band som tiltrekker seg unge mennesker som egentlig ikke vet at de liker jazz, men elsker dette bandet.

Og mye av grunnen til at det låter fint, ved siden av trommespillet, er kommunikasjonen mellom Greve og Stender, som kompletteres ved hjelp av Holms keyboards, som ofte opptrer litt kontrasterende til de to blåserne.

Det blir spennende å følge bandet nå når Lars Greve går ut av rekkene for å dyrke alle sine andre musikalske prosjekter. Kommer det en erstatter, eller fortsetter bandet som kvartett? Og skal man ha med en saksofonist i sammenhengen, så kunne jeg mer enn gjerne likt å høre den skarpe og gjennomtrengende altsaksofontonen til Jesper Zeuthen i denne sammenhengen.

Men alt i alt, er «Dive» er vellykket dykk, og kanskje den av bandets plater jeg har fått mest ut av.

Jan Granlie

Martin Stender (s, fl), Lars Greve (s, cl), Mathias Holm (keys), Victor Dybbroe (perc), Anders Vestergaard (dr)

Skriv et svar